„Stripolis“ – antologija devete umetnosti

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Stripolis“ – antologija devete umetnosti

Stripolis je časopis koji je od trenutka osnivanja imao za cilj da publici predstavi autore posebne likovne poetike i da tako pomeri strip sa ivice ka središtu umetničkog dešavanja.
Za 11 godina Stripolis je postao svojevrsna antologija savremene devete umetnosti u međunarodnim okvirima.

„Kada sam kretao u čitav ovaj projekat sa Kulturnim centrom iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zrenjanina, ta moja slikarska znatiželja je težila da se ispunim nekako kroz te stripove koji imaju jak likovni naboj. I od prvog broja, do ovog poslednjeg broja, težio sam da predstavim stripove takve vrste. Oni su eksperimentalni i prilično su autorski. Ti autorski stripovi se razlikuju od države do države, a za ovih 11 godina mi smo objavili stripove autora iz celog sveta“, ističe urednik Stripolisa, Branko Đukić.
Svaki broj donosi opširan intervju sa nekim od autora, koji su svaki na svoj način, ostavili trag u stripu. U ovogodišnjem broju zastupljen je Majk Zek, umetnik srpskog porekla koji je radio za najveće izdavačke kuće u Sjedninjenim američkim državama. Stripolisu je ustupio svoj strip Deca donje utopije.
„On nije zaboravio svoje poreklo i čitav intervju je posvećen njegovim sećanjima na Srbiju i njegovom radu u Americi. Uvek težimo da napravimo neke tekstove koji su kritički nastrojeni prema određenim stripovima koji su možda, malo drugačiji od onih tekstova koje smo navikli da čitamo po drugim strip revijama“, dodajeĐukić.
Stripovi od Brazila do Japana, aktuelne i intimne teme, inovacija i vrhunsko crtačko umeće osobenost ovog izdanja i jedinstvenog časopisa internacionalnog i autorskog stripa, po kome je i umetnička smotra koja se održava u zrenjaninskom Kulturnom centru dobila ime – „Stripolis“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.