Stranka slobode i pravde predlaže antikorupcijski zakon

Izvor: RTS, 03.Nov.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranka slobode i pravde predlaže antikorupcijski zakon

SSP je pripremio tekst zakona koji predviđa da antikorupcijski tužilac ima svoju policiju, nezavisnu od ministra i političara, i da kazne za funkcionere budu veće nego što za isto delo propisuje Krivični zakonik.
Glavni odbor Stranke slobode i pravde predstavio je u Zrenjaninu Predlog Zakona o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javnih funkcionera.

Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić istakla je da je predlog napisan po uzoru na rumunsku praksu i njihovu nekadašnju antikorupcijsku tužiteljku Lauru Kadrucu, saopštila je ta stranka.
"Po zakonu koji predlažemo, specijalni antikorupcijski tužilac ima svoju policiju i ti agenti su odgovorni samo njemu, a ne ministru unutrašnjih poslova i političkoj sinekuri pa da se dešava da dokazi 'nestanu' ili se drže u fioci dok slučaj ne zastari", objasnila je Tepićeva.
Takođe, prema predlogu, ukoliko su počinioci krivičnog dela korupcije javni funkcioneri, kaznene odredbe povećavaju se za trećinu ili se udvostručuju u odnosu na kazne koje su Krivičnim zakonikom propisane za ista dela.
Stranka je predložila i da se antikorupcijski tužilac bavi istraživanjem zloupotreba fondova Evropske unije, a da se sudije i tužioci terete za zloupotrebu službenog položaja ne samo kada počine konkretno delo, već i kada ne čine ono što treba da čine.
"Zatim, pripadnike vojske procesuira vojni tužilac u saradnji sa antikorupcijskim, ali ispred organa antikorupcijskog, a ne vojnog pod velom tajne", navela je Tepićeva.
Predsednik SSP-a Dragan Đilas najavio je da će stranka u narednih mesec dana predložiti i zakon o poreklu imovine koji će se odnositi i na funkcionere, ali i "na ostala lica koja će biti interesantna poreskim organima – od biznisa do estrade".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.