Sto devedeset godina streljaštva u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto devedeset godina streljaštva u Zrenjaninu

Ove godine obeležava se 190 godina streljačkog sporta u gradu na Begeju. Streljačka družina "Bečkerek 1825" jedan je od najstarijih klubova u Srbiji koji je dao državne prvake i reprezentativce. Pored toga, ovde i dalje neguju tradiciju gađanja ćupova.

Slavoljub Grozdanov u streljačkom sportu je od 1949. godine. Uz takmičarske rezultate, ovaj profesor istorije, može se pohvaliti i trenerskim i organizatorskim radom u klubu čiji je danas direktor.

"Počeo sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao pionir. Polako sam gradio sportsku karijeru, i došao do reprezentacije. Moram da spomenem i moj rekord vojničkom puškom na 300 metara, koji još uvek nije oboren, iz jednostavnog razloga što je ta disciplina ukinuta. Dobio sam i Spartakovu nagradu, ne samo zbog rezultata, nego i zbog toga što sam izgradio nekoliko strelišta", kazao je za RTV Slavoljub Grozdanov.

Slavoljub je bio deo ekipe koja je pre pola veka počela da niže rezultate u tadašnjoj Jugoslaviji, a istim putem nastavila je i generacija sadašnjeg trenera Dragana Grozdanova, koji je u streljaštvu već tri i po decenije.

"Tu se radi o poluautomatskoj i vojnoj pušci, na 100 metara. Ekipa u sastavu Tibi Čistaš, Šari Đorđe i ja, već petnaestak godina smo prvaci države u toj disciplini, i u drugim disciplinama. Očekujemo da i ovi mlađi takmičari krenu našim stopama, baš kao što smo i mi nasledili prethodnu generaciju", rekao je Dragan Grozdanov.

Streljačka družina "Bečkerek 1825" danas ima šezdesetak aktivnih članova u svim kategorijama i disciplinama. Završena je sezona gađanja vazdušnim, a uslediće sezona gađanja vatrenim oružjem. Mladi strelci dobiće priliku za gađanje malokalibarskim oružjem, a čekaju ih prvenstva Vojvodine i Srbije.

"Ranije nisam mnogo toga znala o ovom sportu, ali sada sam ovde godinu i po dana, i jako mi se sviđa. Idem na takmičenja, a zadovoljna sam i rezultatima", kazala je dvanaestogodišnja Milica Velemirov.

Ove i dalje neguju tradiciju u gađanju "ćupova", pa su tako, uz podršku pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, i obeležili veliki jubilej, 190 godina streljaštva u Zrenjaninu.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.