Stečaj spasao „Agroživ”

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stečaj spasao „Agroživ”

Za pola godine obnovljena je proizvodnja živinskog mesa, obrađeno je 15.000 hektara zemlje, izvezeno robe za oko 1,5 miliona evra i sačuvano više od 1.000 radnih mesta

Dobro vođenje stečaja i saradnja poverilaca, države i uprave „Agroživa” spasili su lidera proizvodnje živinskog mesa, rekao je juče na konferenciji za medije Slobodan Milosavljević, ministar trgovine. Iako je zrenjaninska firma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trenutno „u pristojnoj kondiciji i ima sačuvano tržišno učešće”, u narednih deset godina će poslovati pod kontrolom poverilaca, a od 1. januara je preuzima nova uprava.

Za pola godine, od kada je otvoren stečajni postupak, obnovljena je proizvodnja živinskog mesa, obrađeno je 15.000 hektara zemlje, silosi su napunjeni žitaricama, izvezeno je robe za oko milion i po evra, sačuvano je više od 1.000 radnih mesta i isplaćene su zarade zaposlenima, nabrojao je Milosavljević.

– Ovo je rezultat stečaja, koji inače u Srbiji nije tako omiljen. Na dan njegovog otvaranja, 28. maja, svi dobavljači su prestali da sarađuju sa „Agroživom”, nije bilo hrane za živinu, svi računi su bili blokirani i pretio je opšti kolaps – podsetio je ministar za trgovinu i usluge.

U trenutku stečaja dug preduzeća je iznosio 13 milijardi dinara, od čega je u dogovoru sa poveriocima, prema rečima Igora Lavša, predsednika Upravnog odbora,5,5 milijardi dinara potraživanja pretvoreno u vlasnički udeo, dok će 7,5 milijardi dinara biti vraćeno pomoću kredita u narednih deset godina.

„Agroživ” trenutno ima 428 vlasnika od kojih je najveći poverilac AIK banka iz Niša, potom slede „Invej”, Republika Srbija, Srpska banka, Pireus banka, „Žito mlin”, NLB, Hipo banka, „Delta agrar” i Komercijalna banka.

– Konačna vlasnička struktura će zavisiti od toga koja potraživanja će biti priznata u sudskom postupku. Ne bi trebalo očekivati značajne promene. Reč je o nekoliko procenata – istakao je predsednik UO i objasnio da je stečajni postupak u zastoju dok se ne izmire poverioci u potpunom iznosu i to će, prema njegovoj proceni, trajati narednih deset godina. Mada ne odbacuje ni mogućnost da poverioci ranije budu namireni.

Sledireorganizacija preduzećakoje pokriva oko pedeset odsto tržišta Srbije i ima kapital u iznosu od šest milijardi dinara. U planu su i investicije u novu klanicu i marketinške aktivnosti, osvajanje susednih tržišta i otvaranje novih radnih mesta, rekao je Lavš.

Stečaju „Agroživa” je prethodila akcija hapšenjavlasnika Miroslava Živanova i dvadesetak direktora za nezakonitu zaradu u vidu dividendi od više od 1,5 milijardi dinara. Oni se pred Okružnim sudom u Zrenjaninu terete za finansijske malverzacije u trgovini udelima zavisnih preduzeća u sastavu kompanije, stvaranju fiktivne kapitalne dobiti u poslovanju „Agroživa”, po kom osnovu su podignute dividende u visini od 1,5 milijardi dinara, kao i da su prikazivanjem lažnog stanja dobijali velike kredite kod domaćih i stranih banaka.

M. Avakumović

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.