Solarni kolektori uštedeli Zrenjaninu dva miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2011, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarni kolektori uštedeli Zrenjaninu dva miliona evra

ZRENJANIN -

Sistemom solarnih kolektora, najvećem u Srbiji, koji su u zrenjaninskoj bolnici "Dr Đorđe Jovanović" postavljeni u okviru projekta Slovakejd, postignuta je ušteda za zagrevanje tehničke vode u iznosu od oko dva miliona dinara.

To je rečeno prilikom današnje posete delegacije agencije Slovačke agencije za međunarodnu razvojnu saradnju SAMRS i predstavnika slovačke ambasade u okviru kontrole solarnih postrojenja postavljenih u zrenjaninskoj bolnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Domu učenika "Angelina Kojić Gina" u tom gradu.

Pomoćnik direktora bolnice za medicinske poslove Dušan Velisavljev kaže da se korišćenjem sistema od 200 solarnih kolektora za zagrevanje sanitarne vode u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje postiže ušteda oko 35.000 kubnih metara gasa.

Osim te uštede, kako je rekao, postižu se i značajni ekološki efekti kroz smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferu zbog korišćenja sunčeve energije koji na godišnjem nivou iznose oko 67 hiljada kilograma.

Jan Štark, predstavnik slovačke ambasade, kaže da je u planu da firma "Termo solar" slovačkog grada Žiara, jedna od najvećih za proizvodnju solarnih kolektora, slične kolektore postavi i na objektima u Kragujevcu i Subotici.

On je naglasio da projekti koji su realizovani u Srbiji, a tiču se termoenergetike, imaju bolje rezultate od onih u Slovačkoj zbog boljih uslova, odnosno više sunčanih dana.

Solarni kolektori u zrenjaninskoj bolnici postavljeni su pre nešto više od godinu dana, a Slovačka je za taj projekat obezbedila 154.954 evra.

Ustanova je bila u obavezi da obezbedi još tri miliona dinara za izradu podloge na koju će biti montirani kolektori za prikupljanje sunčeve energije, a za to je Pokrajinski sekretarijat za finansije odobrio iz vojvođanskog budžeta nešto više od dva miliona dinara.

Očekuje se da će u naredne četiri godine biti ostvarena ekonomska isplativost ove investicije.

Na zgradi Doma učenika "Angelina Kojić Gina" instalirana su 72 kolektora i postignuta je ušteda od 50 odsto u domenu korišćenja gasa kao energenta za grejanje sanitarne vode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kolektori ušparali dva miliona dinara

Izvor: Danas, 18.Mar.2011

Korišćenjem najvećeg solarnog sistema u Srbiji, koji se sastoji od 200 kolektora za zagrevanje vode u Opštoj bolnici u Zrenjaninu ostvarena je ušteda od 35.000 kubnih metara gasa, istaknuto je prilikom kontrolne posete delegacije slovačke agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i predstavnika...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.