Slučaj indijskih radnika u Zrenjaninu: Kreveti bez dušeka, deset sati fizičkog rada i niz nejasnoća

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 15:28

Slučaj indijskih radnika u Zrenjaninu: Kreveti bez dušeka, deset sati fizičkog rada i niz nejasnoća

Jedanaest radnika iz Indije, koji kažu da su angažovani na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu, prijavilo je da su im povređena prava, oduzeti pasoši, da im zarade nisu isplaćivane redovno, da su ih poslodavci tretirali loše, kao i da 21 mesec žive u nehumanim uslovima.

Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu, u saradnji sa policijom i Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima, ispituje slučaj indijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnika koji tvrde da su zaposleni na izgradnji fabrike guma u tom gradu, u vlasništvu kineskog giganta Linglong.

Jedanaest radnika prijavilo je da su im povređena prava, oduzeti pasoši, da im zarade nisu isplaćivane redovno, da su ih poslodavci tretirali loše, kao i da 21 mesec žive u nehumanim uslovima. "Svakog meseca problem, ako se ne pobunimo ne dobijamo pare", ispričao je jedan od radnika ekipi BBC na srpskom u barakama nekadašnjeg kombinata Servo Mihalj.

U sobi sa nekoliko kreveta, na kojima nema dušeka, živi njih desetak. Na sredini se nalazi sto sa električnom ringlom i ostatkom jučerašnjeg ručka u loncu.

"Dvadeset jedan mesec, pile, jaja, pile, jaja, svaki dan", opisao je drugi kakva im je hrana obezbeđena.

"Tople vode ima za dvoje ljudi, posle samo hladna", dodaje treći pokazujući na prljavo, mračno kupatilo.

Oni tvrde da ih je zaposlila kineska državna kompanija China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction (CEEC TEPC), kao i da su poslati na druga gradilišta u Srbiji, kada nije bilo posla u fabrici.

Iz kompanije Linglong navode da nikada nisu zapošljavali radnike iz Indije, kao da su saradnju sa firmom CEEC TEPC raskinuli u septembru 2022. godine.

BBC novinari nisu uspeli da stupe u kontakt sa kompanijom CEEC TEPC do objavljivanja ove priče.

Radnici su se obratili nevladinoj organizaciji Astra, posvećenoj problemu trgovine ljudima i eksploatacije.

"Prijavljen je slučaj sumnje da se dešava trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije", kaže saradnica Astre iz Zrenjanina Tara Rukeci Milivojević.

Radnicima je do sada nuđeno da se vrate za Indiju, ali bez celih zarada, što su odbili i odlučili da prijave slučaj nadležnim organima.

Pripremili: Slobodan Maričić i Stefan Veselinović

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.