Skulpture Marka Vukše

Izvor: Arte, 13.Jul.2020, 13:31

Skulpture Marka Vukše

Izložba skulptura Marka Vukše dobitnika prve nagrade Međunarodnog likovnog salona „30x30“ biće postavljena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 20. jula do 12. avgusta 2020. godine.

Radovi sa izložbe Marka Vukše  pružaju uvid u autorov rad od 2007. do 2020.  godine. U okviru postavke biće izloženo oko 10 skulptura urađenih u  u tehnici – drvo, kamen i terakota.

Izložbu radova Marka >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Vukše, organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin. Kulturni centar već 14 godina  u saradnji sa mr Milutinom Mićićem raspisuje Likovni konkurs 30X30, nakon kog se održava istoimeni likovni salon i predstavljaju likovni umetnici, dobitnici nagrada.

Marko Vukša rođen je 1977. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Pohađao je  majstorske radionice kod Koste Bogdanovića. Od 2016. radi kao docent na Fakultetu primenjih umetnosti u Beogradu na predmetu  Primenjeno vajarstvo.

Marko Vukša je do sada izlagao na 19 samostalnih izložbi,  a njegove  33 skulpture  se nalaze u javnim prostorima. Izlagao je i na 170 kolektivnih izložbi i bijenala u Srbiji, Crnoj Gori, SAD, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji, Španiji, Francuskoj, Kini, Nemačkoj, Austriji i Japanu. Učesnik je i organizator više umetničkih kolonija, simpozijuma i radionica  (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Japan, Kina, Slovenija). Pored njegovog imena beleže se i autorski projekti u Srbiji, Japanu, Sloveniji i Izraelu, a radovi mu se nalaze i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Kanadi, SAD, Francuskoj, Danskoj, Austriji, Japanu, Sloveniji, Kini. Dobitnik je 15 nagrada i pohvala za skulpturu (Srbija, Francuska).

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.