Sindikati za fond koji će pomoći radnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati za fond koji će pomoći radnike

ZRENJANIN -

Predsednik Veća Samostalnog sindikata u Zrenjaninu Mirko Malešev izjavio je danas da podržava inicijativu lokalne samouprave o osnivanju fonda solidarnosti za pomoć radnicima "Luksola", GIK "Banata", Industrije prerađevina od kukuruza (IPOK) i drugih posrnulih firmi u tom gradu.

Podsećajući da skrobarci IPOK-a, i neimari "Banta" nisu primili plate već deset meseci, a kozmetičari "Luksola" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sedam meseci, Malešev je novinarima rekao da ukupno 653 radnika u tim preduzećima treba što pre da dobiju pomoć od lokalne samouprave, jer im zbog dugova isključuju struju, plin i daljinsko grejanje.

"Fond solidarnosti je trebalo osnovati pre više godina, od pet odsto prihoda koji u lokalnu samoupravu stižu od privatizacije preduzeća sa ove teritorije" smatra Malešev.

Radnici GIK "Banata" i "Luksola", štrajkuju od 20 oktobra, a počev od 4. novembra, svakog četvrtka izražavaju svoje nezadovoljstvo i protestnim šetnjama do Gradske kuće u Zrenjaninu.

Posle štrajka radnika IPOK-a i vezivanja fabričke kapije lancima, da se ne otuđuje imovina, u septembru je formiran skupštinski anketni odbora, uz obećanje da će država pomoći u pokretanju proizvodnje i isplati zaostalih zarada.

Gradski i pokrajinski čelnici dobili su, zatim, obećanje u republičkim institucijama da će u IPOK-u, najvećoj fabrici za preradu skroba na Balkanu, biti određen zastupnik državnog kapitala, kako bi se pokrenula prerada kukuruza, koja je obustavljena 1. maja ove godine.

Sve se to dešava u vreme kad su direktori i zastupnici većinskog kapitala tog akcionarskog društva pod istragom ili u pritvoru, zbog finansijskih mahinacija i stavljanja fabrike pod hipoteku.

Radnici skrobare su pre desetak dana dobili od pokrajinske vlade pakete sa hranom i sredstvima za higijenu, dok je sekretar Samostalnog sindikata u GIK "Banatu" Nada Drobnjak, zatražila za građevinare humanitarnu pomoć od Crvenog krsta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici tri firme na ulici

Izvor: S media, 29.Nov.2010

Predsednik Veća Samostalnog sinkata u Zrenjaninu Mirko Malešev izjavio je danas da podržava inicijativu lokalne samouprave o osnivanju fonda solidarnosti za pomoć radnicima „Liksola“, GIK "Banata“, Industrije preradjevina od kukuruza (IPOK) i drugih posrnulih firmi u tom gradu...Podsećajući...

Nastavak na S media...

RADNICI TRI ZRENJANINSKE FIRME BEZ PLATE I STRUJE

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010

ZRENJANIN - Predsednik Veća Samostalnog sinkata u Zrenjaninu Mirko Malešev izjavio je danas da podžava inicijativu lokalne samouprave o osnivanju fonda solidarnosti za pomoć radnicima „Liksola", GIK "Banata", Industrije prerađevina od kukuruza (IPOK) i drugih posrnulih firmi u tom gradu...Podsećajući...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.