Izvor: B92, 16.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna kuća i u Vranju

Vranje -- Pošto su izgrađene u Beogradu i Zrenjaninu, u narednih mesec dana počeće da se gradi sigurna kuća i u Vranju.

Sigurna kuća, koja se gradi na inicijativu Fonda B92, trebalo bi da bude zavšena do kraja godine. U Pčinjskom okrugu se u proseku na svakih deset dana prijavi neki oblik nasilja u porodici. Centar za socijalni rad u Vranju nema mogućnosti da na adekvatan način zbrine žene i decu žrtve nasilja.

"Mislim da ćemo izgradnjom sigurne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuće i novim standardima koji će se primenjivati u radu sa žrtvama nasilja itekako uticati da se broj žrtava

smanji i uspećemo da zbrinemo žrtve nasilja na adekvatan nacin", smatra direktorka Centra za socijalni rad Verica Mihajlović-Nikolić.

Fond B92 i lokalna samouprava u narednih mesec dana počeće izgradnju sigurne kuće. Ona će biti kapaciteta oko 20 kreveta.

Izgradnja će se finansirati donacijama kompanija koje su spremne da pomognu. Lokaciju i infrastrukturu obezbedice lokalna samouprava.

Sigurna kuća je institucija koja ohrabruje žene da prijave, često dugogodišnje nasilje, kaže predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Zbog toga će taj Fond nastojati da se u što više gradova izgrade sigurne kuće.

"Verovatno ćemo nastojati da nastavimo projekat u zavisnosti od zainteresovanosti na lokalnom nivou. U nekim slučajevima je potrebno da budeš u drugoj kući, a ne u onoj za koju si teritorijalno povezan da bi bio što dalje od mogućeg izvora novog nasilja. To je jedino moguće kada imate mrežu sigurnih kuća", kazao je Matić.

Pored Vranja i Zrenjanina, u planu je da do kraja godine sigurna kuca bude otvorena i u Somboru.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.