Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa metlama u sud

ZRENJANIN - Nekoliko stotina bivših radnika „Šinvoza" i „Beka" protestovalo je juče u Zrenjaninu. Radnici su se okupili u krugu „Šinvoza" i u protestnoj koloni, noseći metle i transparente sa natpisima „Tranzicija, to su radnici 'Šinvoza’" i „Žrtve tranzicije, ujedinite se", stigli do Palate pravde. Radnici su metle i transparente ostavili ispred Palate pravde i ušli u Trgovinski sud gde je održavano ročište na kom su utvrđivana potraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poverilaca ove fabrike.

Radnici su Vladi Srbije, pravosudnim organima i lokalnoj samoupravi uputili apel da se uključe u rešavanje sporova koje oni vode da bi pokrenuli proizvodnju u ovim fabrikama i da bi se vratili na posao.

Mita Lisica, poverenik Samostalnog sindikata „Šinvoza", pred zgradom suda je rekao da je ovo poslednji miran protest i najavio radikalizaciju akcije radnika u slučaju da se državne institucije ogluše o njihove zahteve.

- Želimo javnosti još jednom da ukažemo na to da je „Šinvoz" u stečaj doveden na veoma sumnjiv način i hoćemo da se stečajni postupak zaustavi, sve dok se ne ispita na koji je način došlo do njega - izjavio je Mita Lisica.

Na ročištu pred Trgovinskim sudom stečajni upravnik „Šinvoza" Nebojša Bajić osporio je gotovo polovinu ukupno prijavljenih potraživanja poverilaca. Poverioci su prijavili 1,1 milijardu dinara potraživanja, a stečajni upravnik je od ove sume priznao 550 miliona dinara duga. Pošto su potraživanja poverilaca pristizala i posle poslednjeg roka utvrđenog za 27. januar, da bi se utvrdila konačna lista poverilaca i njihova potraživanja, pred Trgovinskim sudom biće održano još jedno ročište.

Poverenik sindikata „Nezavisnost" u „Šinvozu" Josif Ursulesku posle jučerašnjeg okupljanja u sudu izjavio je da je i sam stečajni upravnik Nebojša Bajić osporio potraživanje jedne od povezanih firmi bivšeg vlasnika „Šinvoza" Nebojše Ivkovića TTC „Logistik".

- Zajedno s kamatama potraživanje „Logistika" bilo je 327 miliona dinara, a stečajni upravnik priznao je svega 140 miliona dugovanja „Šinvoza" prema ovoj Ivkovićevoj firmi. To daje za pravo našim tvrdnjama da su dugovanja „Šinvoza" naduvana i da je neko fabriku namerno gurao u stečaj - istakao je Ursulesku.

Privatizaciju „Šinvoza" država je poništila posle niza uzastopnih protesta radnika u Domu sindikata u Beogradu. Stečajni postupak je nastavljen, a radnici sumnjaju da je bivši vlasnik Nebojša Ivković fabriku namerno doveo u lošu situaciju da bi je iz stečaja preuzeo preko više svojih povezanih firmi koje su u međuvremenu postale najveći poverioci „Šinvoza".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.