SRPSKI IZUM: KOMARCI, STOP!

Izvor: Kurir, 05.Jun.2011, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI IZUM: KOMARCI, STOP!

BEOGRAD - Izumeli ekološko oružje protiv krvopija! Biolozi iz Bioekološkog centra u Zrenjaninu, među prvima u Evropi razvili su potpuno prirodan preparat protiv larvi komaraca. Vladimir Pantić, rukovodilac odeljenja mikrobiologije ovog centra, ističe da je njihov

BEOGRAD - Izumeli ekološko oružje protiv krvopija!

Biolozi iz Bioekološkog centra u Zrenjaninu, među prvima u Evropi razvili su potpuno prirodan preparat protiv larvi komaraca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Vladimir Pantić, rukovodilac odeljenja mikrobiologije ovog centra, ističe da je njihov tim, sastavljen od 62 člana, 10 godina radio na projektu.

- „K-stop SC“ je potpuno neškodljivo oružje za sve osim za larve komaraca. Naglašavam da nema negativnog uticaja na biljke, životinje, ljude, pčele ni ribe, a zadovoljava sve standarde EU, kako po kvalitetu tako i po zaštiti životne sredine - kaže Pantić.

Ovaj biolog dodaje da je veoma važno da država prepozna potencijal ovakvog preparata, pogotovo što je u pitanju domaći proizvod koji bi, u idealnim uslovima, rešio veliki problem sve većih najezda komaraca.

- Ono što ljudi uglavnom ne znaju, to je da jedna larva komarca tokom godine može da izlegne nekoliko miliona odraslih formi komaraca. Zbog toga je od ključne važnosti da se sa borbom krene kada su komarci još u formi larve - ističe biolog Pantić.

On dodaje da su se dosad za uništavanje komaraca uglavnom koristile velike količine toksičnih hemijskih preparata, koji se radi boljeg rasprskavanja mešaju sa dizel gorivom. Međutim, prekidanjem lanca reprodukcije, korišćenjem njihovog preparata prestaje potreba za toksičnim hemijskim agensima.

- Zbog toga apelujem na sve relevantne državne institucije da pomognu i sebi i nama, na taj način što će uvideti prednost ovakvog proizvoda u odnosu na one konvencionalne, čije smo efekte, od uništenja određenih biljnih vrsta do ubijanja pčela, već videli - zaključuje Pantić.

Brojke

* 1 komarac može da izlegne nekoliko miliona odraslih komaraca

* 14-20 dana živi odrasli komarac

* 400 jaja položi u toku životnog ciklusa

* 1 ubod je dovoljan za polaganje jaja

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.