SRAMOTA: U Zrenjaninu šutiraju pse da naplate štetu od ujeda!

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRAMOTA: U Zrenjaninu šutiraju pse da naplate štetu od ujeda!

Javni pravobranilac u Zrenjaninu Goran Rakić upozorio je na porast broja zahteva građana za naknadu štete nastale ujedom pasa lutalica i naveo da je tokom prošle godine grad Zrenjanin na ime štete isplatio više od 5,6 miliona dinara.


Rakić je u godišnjem izveštaju naveo da je ta pojava započeta u toku 2010. godine, a da je dve godine kasnije dobila masovan karakter – u 2013. godini podneto je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 114 zahteva za naknadu štete nastale ujedom pasa lutalica.

“Smatramo da jedan broj povreda nije nastao ujedom psa, da jedan broj nisu naneli psi lutalice već vlasnički psi, a da je i dobar broj povreda i ujeda nastao jer su se psi branili, a ne napadali i do ovih ujeda ne bi ni došlo da ih oštećeni nisu šutirali ili izazivali na drugi način. Nažalost, u većini predmeta sud je samo usvajao zahteve bez ozbiljnije analize događaja”, istakao je pravobranilac.

On je napomenuo da štetu nisu naneli samo psi lutalice, jer pored lutalica postoji i veliki broj vlasničkih napuštenih pasa, pa je zbog toga važno da se striktno primenjuje Zakon o dobrobiti životinja koji insistira na odgovornom vlasništvu.

U skladu sa tim vlasnik je dužan da obezbedi kućnom ljubimcu brigu, negu i smeštaj, a u skladu sa Zakonom o veterinarstvu obavezno je obeležavanje ljubimca mikročipom i godišnje vakcinisanje protiv besnila.
Rakić je naveo da oba zakona daju ovlašćenja veterinarskoj inspekciji, komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji da nadziru njegovo sprovođenje i kazne nesavesnog vlasnika. Pritom bi bilo celishodno ostvariti saradnju i sa veterinarskim stanicama kako bi se lakše došlo do podataka o psima i njihovim vlasnicima.

“Takvom kontrolom bi naterali nesavesne vlasnike da obeleže svoje kućne ljubimce, tako da bi u slučaju štete lakše moglo da se utvrdi poreklo životinje”, ukazao je Rakić. Kako je naveo, neophodno je ostvariti i saradnju za zdravstvenim službama, urgentnim centrom, rejonskim lekarima i lekarima iz zavoda za epidemiologiju kako bi prijavljene ozlede fotografisali, detaljno opisali i time izbegli situacije da se razne sumnjive oderotine nazivaju ujedima, a sve u cilju naplate štete od grada.
 
Izvor: beta.rs
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.