Rumuni vraćaju oranice

Izvor: Večernje novosti, 20.Jun.2017, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni vraćaju oranice

Meštani žitišta treba da prijave imovinu koja im je nacionalizovana u susednoj državi. Više stotina naših državljana potražuju 2.500-3.000 hektara u županiji Timiš ŽITELjI pogranične srednjobanatske opštine Žitište, nedaleko od Zrenjanina, koji poseduju imovinu na teritoriji Rumunije, pozvani su da je hitno prijave Odeljenju za privredu i urbanizam. Prijavu mogu podneti na propisanom obrascu do 29. juna u mesnim zajednicama, a do 30. juna (do 13 časova) >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u opštinskoj upravi u Žitištu, na čijem se zvaničnom sajtu nalazi objava i formular za prijavu. - Poziv se odnosi na naše građane, koji imaju imovinu u Rumuniji, koja im je vraćena u potpunosti ili delimično, ili nije vraćena iako su podneli zahtev. Akcija se sprovodi u cilju predlaganja mera za rešavanje povraćaja nacionalizovanog zemljišta između Srbije i Rumunije - objašnjava Ranko Uzelac, iz Opštinske uprave, nameru države da pomogne našim građanima, a akciju su pokrenuli Ministarstvo finansija i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i vodoprivredu. Zbog sukoba sa SFRJ, Rumunija je od 1953. godine, kada je zatvorila granice za državljane Srbije, onemogućila korišćenje zemlje vlasnicima, koji su imali parcele na njenoj teritoriji. Potom je Rumunija 1963. godine nacionalizovala poljoprivredno zemljište državljana Republike Srbije. Od 2005. do 2007. zbog ulaska u EU, Rumunija je morala da denacionalizuje oduzeto zemljište i vrati ga vlasnicima. Među njima, pak, nema državljana Srbije, iako mnogi oštećeni vlasnici vode sudske parnice i dopisuju se sa zvaničnicima u Bukureštu. Njih, prema procenama advokatskih kancelarija iz Zrenjanina i Novog Sada koje su upućene u problematiku, ima nekoliko stotina, mahom, iz sela žitištanske opštine, ali i susednih opština Sečanj i Nova Crnja. TRAŽE 3.000 HEKTARA VIŠE stotina meštana tri opštine potražuju 2.500-3.000 hektara oranica, uglavnom u pograničnim rumunskim opštinama Ujvar, Otelek i Fenj, sve na teritoriji županije Timiš, sa sedištem u Temišvaru.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Žitište: Rumuni vraćaju zemljište

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2017

Žitelji Žitišta kod Zrenjanina, koji poseduju imovinu u Rumuniji, pozvani su da je hitno prijave Odeljenju za privredu i urbanizam..."Novosti" pišu da prijavu mogu da podnesu na propisanom obrascu do 29. juna u mesnim zajednicama, a do 30. juna u opštinskoj upravi u Žitištu..."Poziv se odnosi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.