Izvor: Danas, 15.Jan.2015, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razlog za slavlje

Zrenjanin - Mesto Mužlja slavi ove godine 125. godina svoga postojanja. Ovo naselje, koje je dugo bilo samostalno selo, od šesdesetih godina prošlog veka pripada opštini Zrenjanin i od tada ima status mesne zajednice.

Osnivači naselja su građani mađarske nacionalnosti, poznati po gostoljubivosti i brojnim manifestacijama. Prema rečima Zoltana Halaia, predsednika MZ Mužlja, ovo naselje decenijama je bilo privlačno doseljenicima iz drugih krajeva Vojvodine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
- Mužlja je privlačila mnoge jer je industrija Zrenjanina imala potrebu za radnom snagom. Zbog toga su se mnogi ovde doselili iz okolnih mesta. Za jednu deceniju je selo dobilo hiljadu novih žitelja, sedamdesetih godina je čak 4.500 seljana radilo u nekoj od zrenjaninskih fabrika. Nažalost, situacija se drastično promenila tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je industrija Zrenjanina propala a balkanski ratovi pokrenuli talas migracije - izjavio je Halai.

Prema njegovim rečima, godine 1890. više od 400 porodica stiglo je u ovo mesto iz Kikinde, Sajana, Sanada i iz drugih sela. Za 125 godina su uspeli da izgrade zajednicu koja meštane obavezuje da se sa dostojanstvom podsete na protekle godine.

- Trenutno se osam odsto seljana bavi poljoprivredom, a pre sto godina 98 odsto stanovnika se bavilo poljoprivredom. Prema računicama, u proteklih 20 godina, više od 1.200 građana se odselilo iz Mužlje, a sredinom devedesetih je više od sto kuća ostalo prazno. Nacionalni sastav meštana se postepeno menjao. Prema najnovijem popisu Mužlja ima 8.100 stanovnika, od kojih su 600 Mađari. Mogućnost dobijanja mađarskog državljanstva je još više ubrzao migracijske procese - kaže Zoltan Halai.

Za proslavu godišnjice naselje se sprema sa brojnim manifestacijama. Centralna svečanost će se održati u prvoj polovini septembra, ali će slavlje početi već krajem januara, prijemom najstarijih žitelja sela. Potom će se održati spomen-dan Silaši, a u aprilu se očekuje i prikaz monografije sela. Kako se najavljuje, više od dvadeset civilnih udruženja iz sela će svoje izložbe, koncerte i razne manifestacije, kao i sportske susrete, održati u duhu prisećanja na osnivanje sela.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.