Ratni invalidi traže smenu Martona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni invalidi traže smenu Martona

ZRENJANIN - Članovi predsedništva Udruženja ratnih vojnih invalida u Zrenjaninu počeli su miran protest u svojim prostorijama sa zahtevom za smenu predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona zbog podrške u nameri hrvatskog Udruženja "Vukovar 1991" da postavi spomen obeležja u Stajićevu i Begejcima (Torak).

Predsednica zrenjaninskog Udruženja ratnih invalida Jovanka Pavlović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavila je Tanjugu da su ratni vojni invalidi uvređeni i poniženi činjenicom da je prilikom nedavnog prijema u svom kabinetu Marton izrazio podršku hrvatskom udruženju "Vukovar 1991" da postave spomen obeležje "u sabirnim centrima na mestima gde su bili ratni zarobljenici tadašnje Jugoslovenske narodne armije, a da pre toga u Zrenjaninu nije podignuto spomen obeležje stradalim rodoljubima i vojnicima tokom oružanih sukoba od 1990-1999. godine".

Ona ocenjuje da je postavljanje spomen obeležje Hrvatima u Srbiji "državno pitanje i pitanje međunarodnog prava" i da nije logično da se krene od Stajićeva, dok u Hrvatskoj nije obeležena "Lora" niti jedan od preostalih 220 logora za Srbe i dok 400.000 progranih Srba ne mogu da se vrate na svoja vekovna ognjišta.

Predsednica zrenjaninskog udruženja kaže da će mirni protesti u prostorijama trajati do 26. septembra kada će ratni invalidi izaći na gradske ulice i protestovati protiv najavljenog dolaska bivših ratnih zarobljenika iz Hrvatske 3. oktobra u Stajićevo i Begejce.

Prema podacima zrenjaninskog udruženja u sabirnom centru u Stajićevu ratni zarobljenici bili su smešteni od 20. novembra do 22. decembra 1991. godine.

Kako je saopštio Fond za humanitarno pravo u Beogradu u Stajićevu je bilo 1.300 logoraša, a u Begejcima 600 logoraša.

Stajićevo je udaljeno desetak kilometara od Zrenjanina. Zgrade nekadašnjeg poljoprivrednog dobra u kojima su bili zarobljenici iz Hrvatske su sada u vlasništvu zrenjaninskog "Dijamanta" i u sastavu hrvatskog koncerna "Agrokor".

Selo Begejci (Torak) nalazi se 30 kilometara od Zrenjanina, a zgrade nekadašnjeg poljoprivrednog imanja u kojima su bili smešteni ratni zarobljenici 1991. godine u međuvremenu su srušene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Glađu traže ostavku Aleksandra Martona

Izvor: Danas, 20.Sep.2009, 21:20

Članovi Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije u Zrenjaninu počeće danas štrajk glađu sa zahtevom za smenu predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona zbog njegove podrške inicijativi udruženja „Vukovar 1991“ za postavljanje spomen obeležja ratnim zarobljenicima iz Hrvatske u okolnim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.