Raste izvoz iz Banata

Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste izvoz iz Banata

ZRENJANIN - Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena preduzeća Srednjebanatskog regiona je 211,6 miliona evra, što u odnosu na ostvareni nivo robne razmene čini povećanje od 76,82 odsto. Prema podacima Regionalne privredne komore, na kraju jula spoljnotrgovinski promet je skoro 23 puta veći od ostvarenog u januaru 2009. godine.

U komori kažu da zamajac ovako izraženom rastu daju proizvodi realizovani u aktiviranim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grinfild investicijama „Drekselmajeru" i „Pompei".

- To su setovi provodnika za uključivanje motornih vozila i hula-hop čarapa od sintetičkih vlakana, koji u ukupnom prometu učestvuju sa 37 odsto. Takođe, visok nivo prometa ostvaren je realizacijom proizvodnje jestivog i sirovog suncokretovog ulja i brodova - ocenjuju u komori.

Privreda Srednjebanatskog regiona izvezla je na strana tržišta proizvode u vrednosti 119,1 miliona eura, dok je ostvaren uvoz za od 92,5 miliona eura. Izvoz januar-jul 2009. godine veći je za 92,4 odsto od ostvarenog u istom periodu prethodne godine, dok je rast uvoza znatno umereniji i dostiže 60,2 odsto.

Najveći izvoznici su: „Dre­k­sllmajer", „Pompea", „Dijamant", „Begej Brodo­gradilište", FAM Sečanj, „Radijator", „Fulgar East", „Kolpa", i „Shipyard Bomex 4m". Najveći izvoz ostvaren je u Nemačku, Italiju, Sloveniju, Holandiju, Makedoniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, a najviše se uvozilo iz Nemačke, Italije, Slovenije, Holandije, Hrvatske, Madjarske i Austrije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.