Vanredni sastanak o slučaju novinara Cvetkovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2018, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni sastanak o slučaju novinara Cvetkovića

Republičko javno tužilaštvo i policija održali su danas vanredni sastanak sa novinarskim i medijskim udruženjima na kome je razmotren slučaj novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE), policija i tužilaštvo su novinarima pružili određene informacije iz istrage, dok su predstavnici medija ukazali na probleme u postupanju državnih institucija u ovom slučaju.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zatražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su da se javnost izvesti o svim detaljima od značaja za razumevanje šta se zaista dogodilo. U suprotnom, ocenjuju sagovornici RSE, slučaj nestanka Stefana Cvetkovića preti da preraste u farsu koja bi ozbiljno mogla da ugrozi novinare u Srbiji.

Direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilir Gaši je po završetku sastanka rekao za RSE da je namera policije i tužilaštva bila da uvere udruženja da su radili i da rade sve što mogu da razjasne okolnosti ovog slučaja.

"Problem na koji smo ukazali jeste problem curenja informacija iz pravca istražnih organa ka medijima, što je zbog širenja različitih poluinformacija i dezinformacija samo pojačalo efekat uznemirenja", rekao je Gaši.

On je dodao da su, uz potpuno informisanje javnosti, zatražili i da se razmotre mere zbog curenja informacija - da sankcionišu one koji su za to dogovorni i da učine šta je potrebno da se takve prakse u budućnosti preduprede.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić preneo je da su pre svega nedopustivim u ovom procesu ocenili upliv politike.

Upliv politike, naveo je Matić, ogleda se kroz "davanja određenih informacija od strane onih koji za to nisu ovlašćeni, kao i 'curenje' informacija ka medijima koji su ih zloupotrebljavali, tabloidima".

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković rekla je da je sastanak protekao "konstruktivno i kvalitetno" i da veruje da će uskoro nastaviti razgovore koji se tiču bezbednosti novinara.

Novinar Stefan Cvetković je nestao u noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi u kojoj živi, a posle potrage policije predsednik Srbije, ministar policije i direktor BIA, obavestili javnost da je Cvetković pronađen "živ i zdrav".

Cvetković se medijima obratio 19. juna i rekao da je bio otet i da su ga otmičari pustili posle dva dana. Tužilaštvo je, međutim, saopštilo da je protiv Cvetkovića podneta krivična prijava za lažno prijavljivanje otmice.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radna grupa: Što pre istražiti slučaj novinara Cvetkovića

Izvor: RTS, 20.Jun.2018

Slučaj novinara Stefana Cvetkovića treba što pre istražiti i utvrditi šta se desilo, jer će u suprotnom, ukoliko slučaj ostane nerešen, to predstavljati veliki problem za bezbednost novinara, kredibilitet novinarske profesije, tužilaštva, policije i svih državnih organa, poručili članovi...

Nastavak na RTS...

Misterija oko slučaja Cvetkovića nastavlja

Izvor: VOA, 20.Jun.2018

Slučaj Stefana Cvetkovića, novinara iz Bele Crkve koji je nestao pre nekoliko dana, pa pronađen “živ i zdrav” dobio je svoj nastavak danas u vidu sastanka novinara, policije i tužilaštva koji dalje razmatraju događaje vezane za njegovu navodnu otmicu. Radna grupa za zaštitu novinara, koju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.