Izvor: Arte, 22.Sep.2021, 10:13

Put pravih vrednosti

Izložba „Put pravih vrednosti“ autorke Nataše Janković i koautorke dr Marije Pavlović biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 23. septembra 2021. godine sa početkom u 12.30 časova.

Cilj izložbe je upoznavanje šire javnosti sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji. Organizatori su >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Olimpijski komitet Srbije – Olimpijski muzej i Narodni muzej Zrenjanin.

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, koje je inicirao kapetan Svetomir Đukić, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Treću celinu čini virtuelna izložba retkih fotografija i planova arhitektonskog sportskog nasleđa Beograda XIX i XX veka. Razvoj arhitekture sportskih objekata u Beogradu, tokom dva veka trajanja, imao je svoje uspone i padove. Već krajem prve decenije XIX veka mačevanje se predavalo u Velikoj školi, da bi se 1843. godine otvorila i prva škola mačevanja, a u narednih nekoliko godina još dve. Do sredine XIX veka održane su i prve konjičke trke a otvorena su i prva kupališta na desnoj obali Save. Tokom narednih nekoliko decenija sport se ubrzano razvija, što je i dovelo do uspona arhitekture sportskih objekata.

U okviru virtuelne postavke posebno je izdvojen period između dva svetska rata, koji predstavlja zlatno doba izgradnje sportskih terena i klupskih kuća Beograda, a poznata graditeljska imena govore u prilog značaju tog pravca arhitekture. Druga polovina XX veka ispunjena je novim talasom gradnje, započetim odmah nakon Drugog svetskog rata, a koji je procvat imao sedamdesetih godina. Već osamdesetih godina XX veka nisu se gradile značajne sportske građevine, dok izgradnja Beogradske arene nije ponovo pokrenula arhitektonsko-sportski život prestonice.

Izložba će biti dostupna do 18. novembra 2021. godine. Ulaz je slobodan.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradovi: Izestan pogled

Izvor: Arte, 22.Sep.2021

Izložba Gradovi: Izestan pogled, Galerija Kabineta grafike na prvom spratu Narodnog muzeja, 23. septembar – 19. decembar 2021. Nova izložba Narodnog muzeja Gradovi: izvestan pogled, koja će biti otvorena 23. septembra 2021. godine u 18 časova, organizuje se u okviru progr.... 

Nastavak na Arte...

Izložba “Put pravih vrednosti” u Narodnom muzeju Zrenjanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 04:39

Izložba „Put pravih vrednosti“ autorke Nataše Janković i koautorke dr Marije Pavlović biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u danas u 12.30 časova, saopštavaju iz muzeja. 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.