Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo bace kocku, pa se leče

SUBOTICA, ZRENJANIN - Zavisnici od igara na sreću osim što ostaju bez novca i imovine, ostaju i bez zdravlja, a posle gubitka u kladionici ili kockarnici sve češće odlaze na lečenje kod psihijatra, piše "Blic".

Dr Nada Vasković-Maravić, psihijatar iz Subotice, kaže da ovakve pacijente leče ambulantno uz odgovarajuću terapiju lekovima. Jedino u slučajevima kada su neke osobe posegnule i za kriminalom kako bi došle do novca za kockanje, određuje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolničko lečenje.

U Vojvodini sve više kockara

U Vojvodini je vidljiv porast broja zavisnika od igara na sreću, naročito među mlađim ljudima, kažu stručnjaci. Najpopularnije su sportske kladionice, rulet i slot aparati, a sve više maha uzima i poker igra "Texas hold 'em" .

Psiholozi kažu da je to veliki problem za kompletno društvo, a glavni razlog je što se mladima ne pruža dovoljno mogućnosti za alternativne vidove zabave.

Po rečima Aleksandra Drče, koordinatora zrenjaninskog Fonda "Herc", patološka zavisnost od kockanja nije određena količinom novca koji se izgubi, već je to nemogućnost da se kontroliše impuls.

Kladionice u blizi škola

To je kako kaže, poremećen sistem vrednosti, blokada centra za rasuđivanje, a patološki kockari više i ne igraju zbog novca, već zbog same igre.

On ističe da je linija koja razdvaja kockarsku zabavu od patologije vrlo tanka i pređe se neprimetno .

Na kraju dodaje da se kockarnice, kladionice, klubovi sa slot mašinama u Zrenjaninu otvaraju čak i u blizini škola, te da je upravo zbog toga potrebna prevencija, kako bi deca izbegla kockarnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prokockaju sve, pa idu kod psihijatra

Izvor: Blic, 17.Nov.2008

SUBOTICA, ZRENJANIN - Zavisnici od igara na sreću osim što ostaju bez novca i imovine, ostaju i bez zdravlja. Nakon gubitka u kladionici ili kockarnici sve češće odlaze na lečenje kod psihijatra. Dr Nada Vasković-Maravić, psihijatar iz Subotice, kaže da ovakve pacijente leče ambulantno uz odgovarajuću...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.