„Provincija“ u metropoli

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Provincija“ u metropoli

Pored dramske („Vitamini“) i operske („Verter“) premijere, kao i predstava sa aktuelnog repertoara, beogradski nacionalni teatar ponudiće svojoj publici tokom oktobra i nekoliko veoma interesantnih ostvarenja nastalih na srpskim „provincijskim“ scenama. Seriju gostovanja 9. oktobra od 20.30 časova na Maloj sceni „Raša Plaović“ otvoriće Šabačko pozorište komedijom Aleksandra Popovića „Trka sa vremenom“. Dan kasnije, na Velikoj sceni, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iz Zrenjanina izvešće komad Ivana M. Lalića „Heroj nacije“ u režiji Egona Savina. Dramu Miroljuba Nedovića „Četiri sata“ u izvođenju ansambla pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ beogradska publika moći će da pogleda 12. oktobra na „Raši Plaoviću“, a na istoj sceni, do kraja meseca nastupiće i Narodno pozorište „Nepszinhas“ iz Subotice („Draga Jelena Sergejevna“, 20.10.), Dečje pozorište Republike Srpske iz Banjaluke („Životinjska farma“, 24.10) i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina („Patafizika“, 28.10). Pored „Heroja nacije“, Velika scena nacionalnog teatra pružiće gostoprimstvo i čuvenom crnohumornom komadu Dušana Kovačevića „Sabirni centar“ koji će 28. oktobra izvesti ansambl Šabačkog pozorišta.

- Serija gostovanja urađena je u cilju što bolje afirmacije najboljih domaćih predstava nastalih u srpskim pozorištima u unutrašnjosti. U dogovoru sa Ministarstvom kulture, i Narodno pozorište će intenzivirati svoja gostovanja po Srbiji. Postoji obostrana želja da uticaj nacionalnog teatra bude veći, pogotovu u sredinama gde pozorišta nisu na nivou koji se od njih očekuje - kaže za Glas javnosti direktor Drame Narodnog pozorišta Kokan Mladenović.

INTIMNI AUTOPORTRET FRIDE KALO

Drama „Intimni autoportret Fride Kalo“nastala je prema dnevniku i pismima Fride Kalo koje su u dramski tekst uobličile Slavenka Milovanović i Ivana Vujić, a u predstavi igraju Viktor Meglič, Iztok Bevk, Matija Stipanič, Nejc Ropret, Barbara Jakopič Kraljevič, Bojan Marošević, Mirjana Šajinović, Mateja Pucko, Miloš Batelino, Nataša Matjašec i Milada Kalezić. Meksička slikarka Frida Kalo (1907-1954) bila je zdrava samo do šeste godine, a posle saobraćajne nesreće i brojnih operacija, često je bila vezana za krevet. Život joj je bio ispunjen obožavanjem muža Dijega Rivere i predavanjem sopstvenoj umetnosti u koju je ugrađivala svoja maštanja, zanose, ali i noćne more i sva razočaranja.

Inače, poseban pečat seriji oktobarskih gostovanja svakako će dati i jedan inostrani pozorišni spektakl, a ponudiće ga 6. oktobra Slovensko narodno gledališče iz Maribora dramom „Intimni autoportret Fride Kalo“ koju spisateljski i rediteljski potpisuju naš autori - Slavenka Milovanović i Ivana Vujić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.