Protest ratnih vojnih invalida u Zrenjaninu

Izvor: RTS, 26.Sep.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ratnih vojnih invalida u Zrenjaninu

Ratni vojni invalidi održali protest u centru Zrenjanina. Zatražena smena predsednika Skupštine Grada Zrenjanina zbog najave podizanja spomen obeležja na mestima nekadašnjih logora u Begejcima i Stajićevu.

Udruženje ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova protestovalo je danas u centru Zrenjanina zahtevajući smenu predsednika Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandra Martona zbog najave podizanja spomen obeležja na mestima nekadašnjih logora u Begejcima i Stajićevu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Predsednik Skupštine grada Zrenjanin Aleksandar Marton rekao je da samo građani Zrenjanina mogu da odlučuju  o tome ko će biti nosioci funkcija u tom gradu.

"Okupili smo se radi odbrane i časti Srbije, a ovde smo da osudimo samovolju lokalnog despota. Da pitamo zašto ćuti gradonačelnik, zašto zbog ovoga ne zaseda Skupština grada, zašto ćuti Generalštab srpske vojske i šta radi Ministarstvo policije" rekla je predsednica Udruženja Jovanka Pavlović.

Pavlovićeva je pred nekoliko stotina okupljenih poručila da članovi Ratnih vojnih invalida Zrenjanin neće odustati od svojih zahteva ni posle današnjeg protesta.

Predstavnici Udruženja "Vukovar 1991." najavili su dolazak 3. oktobra i postavljanje spomen obeležja, jer su hrvatski državljani navodno stradali u tim navodnim logorima. Mi im to nećemo dozvoliti", istakla je Jovanka Pavlović.

Pavlovićeva je navela da je "Marton javno za hrvatsku televiziju stao na stranu hrvatske propagande i time potvrdio navodno postojanje logora i činjenja zločina u njima".

"Marton je kao čovek 'dobrih hrišćanskih namera' pružio ruku pomirenja mimo svojih ovlašćenja stavljajući važnost na spomen ploču živim Hrvatima, a pri tom zaboravljući svoje građane, pale borce, njihove porodice i njihovu decu", navela je Pavlović.

Skupu su prisustvovali predstavnici Udruženja iz više gradova u Srbiji koji su se oštro usprotivili podizanju takvog spomen-obeležja.

Članovi Udruženja RVI Zrenjanin su od ponedeljka u štrajku glađu, a prema rečima Jovanke Pavlović, zameraju Matonu što je nedavno primio delegaciju Udruženja pravnika "Vukovar 1991" iz Hrvatske i što je podržao njihovu inicijativu da se postave spomen obeležja na mestima nekadašnjih logora u Stajićevu i Begejcima u kojima su, nakon pada Vukovara, bili hrvatski vojnici i civili.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.