Izvor: Politika, 25.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširena istraga protiv gradonačelnika Zrenjanina

Hapšenje Gorana Kneževića, pokretanje, a potom i proširenje istrage, izazvalo lančanu reakciju

Istraga protiv gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića treći put je proširena. Novim zahtevom Specijalnog tužilaštva pored Kneževića, terete se Bratislav Tomić, predsednik Gradskog odbora DS-a Zrenjanin, David Dimkić načelnik za finansije gradske uprave iUglješa Grgur, vlasnik građevinske firme „Gvozden”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prema nezvaničnim informacijama, podnetim zahtevom osumnjičenima se na teret stavlja da su sproveli postupak nabavke za kupovinu asfaltne baze i opreme, a da to nije bilo predviđeno gradskim budžetom. Na ovaj način, osumnjičeni su budžet grada Zrenjanina oštetili za 132 miliona dinara.

– Okrivljenima se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pokušaju, tačnije, da su pokušali da kupe pomenutu asfaltnu bazu za grad Zrenjanin. To je potpuno „čista” priča s obzirom na to da postoje relevantne odluke svih organa na gradskom nivou. Čak je postojao i konsenzus svih političkih stranaka da se ovaj posao obavi. Smatram da je zahtev za proširenje istrage podnet da bi okrivljenima bio produžen pritvor koji im, inače, ističe 31. decembra – kaže Kneževićev advokat Vićentije Darijević.

Prema njegovim rečima, Knežević je tokom saslušavanja kod istražnog sudije rekao da su navodi tužilaštva „grube laži” i istakao da „iza krivičnog postupka stoje određena lica iz različitih struktura koja imaju lični animozitet prema njemu”. Na pitanje o kojim je licima konkretno reč, Darijević je rekao da „Knežević o tome nije govorio kod sudije”.

Hapšenje Gorana Kneževića, pokretanje, a potom i proširenje istrage, izazvalo je različite reakcije u Zrenjaninu. U saopštenju Gradskog odbora DS-a Zrenjanin, tako se navodi da je „hapšenje Kneževića i Bratislava Tomića, predsednika Opštinskog odbora DS-a i drugih gradskih funkcionera bacilo u zasenak brojne uspehe i sigurno će obeležiti ovu godinu, ne samo u Zrenjaninu, nego i na republičkoj političkoj sceni”.

Gradski odbor pozvao je nadležne organe da „saopšte javnosti zbog čega su Tomić i Knežević još u pritvoru i šta im se stavlja na teret”.

– Da li je to „građevinska mafija”, u šta više niko ozbiljan ne veruje, „velelepna marina na Tisi”, od čega je i sam tužilac odustao ili najnovije,„asfaltna baza” o čemu niko ne može da se izjasni, jer je svu dokumentaciju pre mesec dana odnela policija – navodi se u saopštenju.

Stranka je ocenile da je hapšenje Kneževića i Tomića 1. oktobra, ali i poslednje proširenje istrage u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu dovelo „pre svega funkcionisanje grada i Gradskog odbora DS u gotovo neodrživ položaj”.

Gradski odbor DS najavljuje da će u narednoj godini, bez obzira na epilog istražnog postupka, preuzeti radikalne korake radi stabilizacije stanja, kako u gradskoj upravi tako i u samoj stranci.

Mnogi Zrenjaninci, saopštenje smatraju nekom vrstom odgovora na pismo koje je, neko vreme posle hapšenja, Gradskom odboru DS Zrenjanina uputio Vuksan Knežević, otac uhapšenog gradonačelnika. U ovom pismu, Knežević je članove odbora optužio za „pasivno, nekolegijalno i licemerno ponašanje prema svojim uhapšenim stranačkim kolegama i njihovim porodicama”.

– Ako je Knežević imao „zločinačku grupu”, onda ste to bili vi gospodo, organizacija DS-a, a njen „zločinački učinak” su izborne pobede i uzlet grada iz mrtvila. Ne oglasiste se ni povodom lažne optužbe predsednika GO DS-a Bratislava Tomića, lažno optuženog kao predsednika tenderske komisije, kome se posle mesec dana zatvora menja optužnica, a sada naknadno pretražuje prošlost da bi se nešto pronašlo i opravdalo njegovo pripadništvo zločinačkoj grupi – navodi se u pismu koje je Knežević uputio Gradskom odboru DS-a u Zrenjaninu.

U pismu, pored ostalog, Knežević članovima odbora zamera da se nisu oglasili ni povodom nezakonitog donošenja rešenja na žalbu o pritvoru koja je, umesto u roku od 48 sati, doneto posle 14 dana. Otac uhapšenog gradonačelnika zamera i da se nije reagovalo na „lažnu vest da je Goran smenjen sa položaja Pokrajinskog odbora DS-a zbog veza sa tajkunima i mutnih radnji"”

– Pravdate se navodnim naređenjem odozgo da se ne oglašavate kako ne bi ometali rad nadležnih organa koji rade svoj posao. Ako se olako od stvaralaca i uglednih građana na osnovu sumnje prekonoć prave zločinci, lopovi, kriminalci, a njihove porodice markiraju kao zločinačke i kriminalne, onda ste bili u obavezi da kao demokratska i vladajuća stranka ne samo reagujete, no i da se suprotstavite – navodi se pismu.

M. Derikonjić

[objavljeno: 26/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Proširenje istrage protiv Kneževića

Izvor: Blic, 26.Dec.2008, 23:01

ZRENJANIN - Specijalno tužilaštvo u Beogradu podnelo je novi zahtev za proširenje istrage protiv gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, predsednika Gradskog odbora DS-a Bratislava Tomića i načelnika za finansije grada Zrenjanina Davida Dimkića, saopštio je juče Vićentije..Darijević,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.