Prodao tekunicu, kažnjen sa 50.000 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2018, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodao tekunicu, kažnjen sa 50.000 dinara

Presudom Prekršajnog suda u Zrenjaninu od 28. decembra, R. V. (34) iz tog grada kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 dinara zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode. 

Osuđeni je u periodu od 13. do 26. februara 2016. nelegalno pribavio i trgovao jedinkom tekunice, vrste sisara koji je strogo zaštićen u Srbiji.

Naime, prijava protiv ovog lica podnesena je od strane Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. On je priznao da je na internet stranicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednog poznatog oglašivača postavio oglas za prodaju ove životinje, koja je inače uhvaćena u prirodi i držana u zarobljeništvu. Ona je vrlo brzo, po priznanju Z. V. i prodata, a osuđeni se pravdao svojim neznanjem - mislio je da je reč o veverici.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, zabranjeno je držati, trgovati ili na bilo koji način pribavljati i javno izlagati strogo zaštićene vrste životinja.

"Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upozorava da je tekunica u Srbiji veoma retka vrsta glodara koji uglavnom vodi podzeman način života. Preostale kolonije tekunica mogu se videti na malobrojnim mestima u Vojvodini, i to isključivo na stepskim pašnjacima koji nisu preorani", izjavio je Marko Tucakov, biolog iz ovog Zavoda.

On navodi da je od nekada veoma česte životinje u Panonskoj niziji, danas tekunica postala ugrožena vrsta, i to zvog nestajanja njenih staništa koja su pretvorena većim delom u oranice.

"Ono malo preostalih pašnjaka na kojima tekunica živi u Vojvodini je zaštićeno, i iz tog razloga je svaka jedinka vrlo vredna za prirodu. Apelujemo na sve one koji kućne ljubimce traže među divljim životinjama u prirodi, a njihovo držanje i prodaju smatraju izvorom zarade, da to prestanu da čine, budući da rizikuju da neke vrste dovedu na granicu opstanka, a rizikuju i velike zakonom predviđene kazne", rekao je Tucakov.

Tucakov takođe upozorava na opasnosti neregulisane trgovine putem interneta.

"Sve što neko pomisli da može da proda ili kupi, uključujući i zaštićene vrste, može da se nađe na internet oglasnicima – vrlo popularnim mestima svakodnevne trgovine. Potrebno je pojačati svest vlasnika i administratora ovih stranica o tome šta je zabranjeno nuditi na prodaju, kako bi se ovakve situacije predupredile", dodao je Tucakov.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kažnjen sa 50.000 dinara zbog ilegalne trgovine zaštićenom vrstom životinja

Izvor: Beta, 29.Jan.2018

Prekršajni sud u Zrenjaninu kaznio je sa 50.000 dinara mštanina R.V. jer je preko interenta prodao tekunicu - zaštićenu vrstu sisara, saopštio je danas Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.Sud je postupao po prijavi Zavoda, a osudjeni R.V. je priznao da je na internet stranicu jednog poznatog oglašivača...

Nastavak na Beta...

Prodao zaštićenu životinju, kazna 50.000 dinara

Izvor: B92, 29.Jan.2018

Novi Sad -- Presudom Prekršajnog suda u Zrenjaninu, R. V. (34) iz tog grada kažnjen je novčano sa 50.000 dinara zbog kršena Zakona o zaštiti prirode...To je saopštio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode..Osuđeni je od 13. do 26. februara 2016. nelegalno pribavio i trgovao jedinkom tekunice, vrste...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.