Presuđeno: Otkaz bio sindikalcu nezakonit

Izvor: NaDlanu.com, 16.Avg.2013, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuđeno: Otkaz bio sindikalcu nezakonit

Vrhovni kasacioni sud odbio je kao neosnovan zahtev nemačke kompanije „Drekslmajer“ za reviziju presuda Apelacionog i zrenjaninskog Osnovnog suda, kojima je radnica Ksenija Eremić iz Melenaca, vraćena na posao u zrenjaninski pogon ove kompanije.

Time je konačno stavljena tačka na ovaj radni spor koji se vuče skoro tri godine i definitivno utvrđeno da je otkaz bio nezakonit. Ksenija je u „Drekslmajeru“ imala zasnovan radni odnos na neodređeno vreme, na „zanimljivom“ >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << radnom mestu spajanja kablova za paljenje automobila, službeno zvanom „skakač - rezervni radnik“. Istovremeno, bila je i predsednica podružnice Sindikata industrijskih radnika Vojvodine (SIRV). Otkaz je dobila septembra 2010. zbog navodne zloupotrebe bolovanja.U stvari, zbog neprekidnog „skakanja“ na poslu zaradila je hronično oboljenje kičme. Maja 2010. dobila je bolovanje i počela da prima fizikalnu terapiju u banji „Rusanda“. U međuvremenu, stigao je poziv od kolega da prisustvuje seminaru u Nemačkoj. Zato je prekinula bolovanje, uzela neplaćeno odsustvo i tri prva dana juna provela u Nemačkoj. Po povratku, ponovo je otvorila bolovanje da bi završila terapiju. Ali, poslodavac joj je ekspresno uručio otkaz, s obrazloženjem da je zloupotrebila pravo na bolovanje.IZMORENI Kompanija Drekslmajer sa oko 2.000 zaposlenih među najvećim poslodavcima je u Vojvodini. Ovde se radnici ipak žale na male plate i uslove rada. Ovog leta, u toku dana po desetak i više puta u fabriku dolaze kola Hitne pomoći! Radnici su izmoreni zbog kontinuiranog radnog vremena, i do 7 dana u nedelji, otkad su počeli godišnji odmori.Do kraja prošle godine Ksenija se tužila sa firmom i dobila dve presude u svoju korist, s obavezom „Drekslmajera“ da je vrati na posao. Ni drugostepena (izvršna presuda) Apelacionog suda nije se svidela poslodavcu, koji je zatražio reviziju od Vrhovnog kasacionog suda. Zahtev je sada odbijen. Potvrđeno je da su nižestepeni sudovi doneli ispravnu odluku. Ksenija nije zloupotrebila bolovanje.„Ovo je potvrda da je pravda dostižna! Uz ogroman trud i odricanje same Ksenije, ali i sindikata i naših advokata, pokazali smo da je ipak moguće na sudu dobiti moćne strane kompanije, u kojima se vrlo malo poštuju zakoni Srbije, a potpisani kolektivni ugovori često su mrtvo slovo na papiru... Verujemo da će presuda uticati na buduću zaštitu sindikalaca, ali i ohrabriti radnike da se za svoja ugrožena prava bore na sudu'', ističu u SIRV.U ovom sindikatu takođe napominju da im nije interes da ometaju rad ili oteraju strane investitore. Naprotiv, cilj je da ih je što više, kako bi zaposlili nove radnike. Ali, i da poštuju domaći zakon i ugovore o radu, na šta ih obavezuju međunarodni okvirni sporazumi. Izvor: Novosti
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.