Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula prilikom veštačke oplodnje

I. V. je primila opštu anesteziju, a zatim joj se zdravstveno stanje naglo pogoršalo

I. V. (37) iz Zrenjanina umrla je pre pet dana u Vojnomedicinskoj akademiji posle pokušaja obavljanja vantelesne oplodnje u GAK „Narodni front” u Beogradu. Kako nezvanično saznajemo, pacijentkinji su lekari na Odeljenju za arteficijalne reproduktivne tehnike protekle subote pokušali da uzmu jajne ćelije. Tom prilikom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << I. V. je primila opštu anesteziju. Iako se ovaj postupak smatra lakom intervencijom, pacijentkinji se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Tim lekara je odlučio da je treba hitno prebaciti u Vojnomedicinsku akademiju, gde je preminula. Kako saznajemo u VMA, tražena je obdukcija pacijentkinje, koja je u toku, i tek kada budu poznati nalazi stručnjaka znaće se tačan uzrok smrti I. V.

– Žena je kod nas dovezena u veoma teškom stanju, sa širokim zenicama i niskim krvnim pritiskom, bez svesti, kao i pogoršanim vitalnim funkcijama organa. Pokušali smo da je „povratimo” reanimacijom, koja je dugo trajala, ali to nije pomoglo. Imala je simptome tromboembolije pluća, stanja kad krvni ugrušci koji su bili u krvotoku zapuše velike krvne sudove pluća ili srca, Uradili smo sve što je bilo u našoj moći – objašnjavaju u VMA.

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Politiku” da je zdravstvena inspekcija saopštila da nijedna prijava nije upućena, a o slučaju saznali iz medija i da na osnovu toga će obaviti inspekcijski nadzor u GAK „Narodni front” i VMA. Lekari naglašavaju da je u medicini sve moguće, da se može dogoditi da se stanje potpuno zdravog čoveka iznenada pogorša, da se kod nekih osoba koje imaju neko skriveno oboljenje ono tada „aktivira”, kao i da svaka intervencija, ma koliko delovala bezazleno, nosi sa sobom određene rizike.

Indikacija za obavljanje vantelesne oplodnje može biti sterilitet žene i sterilitet muškarca. Ovaj postupak podrazumeva stimulaciju jajnika da proizvede više jajnih ćelija koje se u određenom danu ciklusa, pod kontrolom ultrazvuka, izvade zajedno sa folikularnom tečnosti i oplode u spoljnim uslovima, a zatim se u obliku oplođene jajne ćelije ili embriona vraćaju u matericu. U timu ljudi koji su značajni za obavljanje postupka nalaze se ginekolozi, biolog, psiholog, urolog, internista, anesteziolog i medicinske sestre.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 06/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.