Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuli svirku zbog nacističkog pozdrava

ZRENJANIN - Pank bend iz Nemačke „Primitive society" antifašističke orijentacije prekinuo je preksinoć koncert u holu Kulturnog centra u Zrenjaninu kada je nepoznati mladić iz publike po drugi put došao do bine i pozdravio ih podizanjem desne ruke uvis uz povik „Hajl Hitler!".



Kada je neidentifikovani mladi Zrenjaninac prvi put pozdravio goste fašističkim pozdravom, momci iz obezbeđenja su ga odstranili iz publike, ali se on zadržao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u dnu hola i ponovo vratio do bine podižući desnu ruku uvis, na šta su pankeri na opšte razočaranje ljubitelja panka, prekinuli koncert.

Milan Čekrčin, jedan od organizatora koncerta i očevidac celog događaja, kaže da Nemci nisu bili revoltirani, ostatak večeri su proveli sa publikom u holu Kulturnog centra, ali nisu želeli da nastave koncert posle ponovljenog incidenta.

- Kada im je momak prvi put uputio fašistički pozdrav, zastali su upozoravajući prisutne da će prekinuti svirku ako se tako nešto opet desi. Kada se izgrednik za pola sata ponovo probio do bine i sve ponovio, Nemci su rekli „hvala lepo" i odložili instrumente - ispričao je Čekrdžin koji je zajedno sa još oko 200 ljudi do tog trenutka uživao u svirci.

Čekrdžin dodaje da slučaj nije prijavljen policiji možda i zbog toga što nikakvih drugih izgreda na koncertu nije bilo, iako je publika drugi put povicima burno reagovala na izgrednika dok ga je obezbeđenje izvodilo iz hola.

- U prvom delu večeri od 22 časa svirala je zrenjaninska grupa „Bone Machine" i sve je bilo u redu. Momak sa fašističkim pozdravom pojavio se posle treće pesme nemačke grupe. Posle prekida, Nemci nisu odmah napustili hol, ostali su sa nama još neko vreme i objasnili su koncert prekinuli iz principa. Prekidom su želeli da izraze svoj stav prema fašističkim ispadima. Kako su nam ispričali, njima nije bilo neobično što se pojavio neko da ih pozdravi fašističkim načinom jer su već doživljavali slične incidente na svojim koncertima. Incidenata te vrste imali su i u Nemačkoj baš zbog te njihove politički angažovane muzike. Nastrojeni su antifašistički i takvi su im tekstovi. Jedan od članova benda koji se zove Fric mi je rekao da oni nemaju ništa protiv da ponovo gostuju u Zrenjaninu jer nemaju ništa protiv Zrenjaninaca već protiv gesta jednog Zrenjaninca koji ih je pozdravio hitlerovskim pozdravom - ispričao je Čekrdžin.

Pankeri grupe „Primitive society" juče su otputovali u Mađarsku gde im je sledeća destinacija na istočnoevropskoj turneji. Njihovo gostovanje u Zrenjaninu organizovano je u saradnji Kulturnig centra i „Banat hard kor zadruge".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.