Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznici idealni za pucanje

Zrenjanin - Iako je još početkom decembra, uoči novogodišnjih praznika, zrenjaninska policija upozorila građane i prodavce pirotehnike da će se svi naći na udaru zakona ukoliko bude upotrebe petardi i eksplozivnih sredstava, specijalizovane prodavnice ipak nisu zatvorene. U njima se nesmetano deci prodaje pirotehnika, dok se kaznama preti roditeljima i uličnim prodavcima, kao i neposredno uhvaćenim počiniocima. Za prekršaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << su predviđene novčane kazne od 30.000 dinara do čak 800.000 dinara za pravno lice.

- Upotreba pirotehnike potpada pod Zakon o javnom redu i miru i svako korištenje sredstava koja nemaju odobrenje je kažnjivo. Ko nabavi ili upotrebi eksplozivnu materiju, za čije stavljanje u promet nije izdato odobrenje ili koja nije navedena u Listi eksplozivnih materija koje se mogu stavljati u promet, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana - upozoravaju u policiji.

U zrenjaninskoj policiji kažu da svake godine kažnjavaju lica koja na javnim mestima koriste pirotehnička sredstva i time ugrožavaju bezbednost ostalih građana. U toku prošle godine podneto je šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Prijavljeno je ukupno 15 slučajeva bacanja petardi, od kojih je jedan predmet dostavljen Tužilaštvu, a za dva događaja su podnete prekršajne prijave. Izvršen je 51 vanredni inspekcijski pregled kontrole prometa pirotehničkih sredstava i tom prilikom je oduzeto 880 komada različitih pirotehničkih sredstava, navode u policiji.

Petarde draže od oružja

U Zrenjaninu je najpopularnija upotreba petardi i vatrometa tokom novogodišnjih praznika, dok se vatreno oružje retko koristi. U upotrebi pirotehnike najčešće učestvuju deca osnovnoškolskog uzrasta, ali i čitave porodice u nameri da deci obezbede pravilno rukovanje pirotehnikom.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.