Povećan broj pacijentkinja u Domu zdravlja u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj pacijentkinja u Domu zdravlja u Zrenjaninu

ZRENJANIN -

Dom zdravlja u Zrenjaninu nema dovoljan broj lekara da zbrine povećan broj pacijentkinja koji je nastao ukidanjem preventivnog rada ginekologa u bolničkim službama u tom gradu.

Zamenica zaštitnika građana Irena Tapavički je po pritužbi N.H. iz Zrenjanina na stanje u dispanzeru za žene donela odluku o pokretanju istrage.

U odgovoru iz zrenjaninskog Doma zdravlja je istaknuto da postoji problem u Službi za zdravstvenu zaštitu žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer je došlo do znatnog povećanja broja pacijentkinja od kada je ukinut preventivni rad ginekologa u onkološkom dispanzeru i ginekološko-akušerskoj službi bolnice u Zrenjaninu.

Iz tih razloga, sve pacijentkinje su usmerene na Dom zdravlja koji nema dovoljan broj lekara kako bi zbrinuo povećan broj pacijentkinja.

Zamenica zaštitnika građana ukazuje da parola Ministarstva zdravlja i zdravstvenih radnika da "danas nijedna žena ne bi smela umreti od raka grlića materice ako bi sebi priuštila samo jedan preventivni pregled godišnje" gubi smisao, kao i svakodnevno proklamovanje potrebe da se unapredi svest žena o značaju preventivnog ginekološkog pregleda.

"Kada se ta svest unapredi, te iste žene dođu u situaciju da ne mogu da zakažu pregled u razumnom roku", navodi Tapavički.

Nedovoljan broj ginekologa u Službi za zdravstvenu zaštitu žena pri Domu zdravlja u Zrenjaninu, kako kaže, ima za posledicu ne samo sporo zakazivanje i predugo čekanje na pregled već i to da su lekari preopterećeni i nemaju dovoljno vremena da se posvete pacijentkinjama.

Tapavički je zato uputila mišljene Domu zdravlja da u što kraćem vremenu počne da rešava toj problem i da u tom smislu zatraži podršku lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Službe za zdravstvenu zaštitu žena postoje u svim okruzima u Vojvodini i prema istraživanjima, prosečno, jedan lekar obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za 7.200 žena, dok u srednjobanatskom taj broj iznosi preko 9.000 žena. 6.500 pacijentkinja godišnje na jednog lekara je optimalan broj.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.