Potpisivali drugi ljudi

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisivali drugi ljudi

U nastavku odbrane, optuženi vlasnik „Agroživa” kao odgovorne spominje ljude koji više nisu među živima

Zrenjanin – Najodgovorniji za sklapanje ugovora u kompaniji „Agroživ” bio je komercijalni direktor Miroslav Župić, a njih su potpisivali rukovodioci privrednih društava s kojima se trgovalo. Neke ugovore nisam ni pročitao, a kamoli da sam naređivao njihovo potpisivanje – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je Miroslav Živanov na jučerašnjem pretresu tokom koga je iznosio svoju odbranu.

On je glavnooptuženi u predmetu u kome sa još 20 direktora odgovara za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i nezakonito prisvajanje dividende. Živanova i grupu Okružno tužilaštvo u Zrenjaninu, koje zastupa zamenik Zoran Đuran, tereti da su finansijskim malverzacija u trgovini udelima zavisnih preduzeća u sastavu kompanije,stvarali fiktivnu kapitalnu dobit u poslovanju „Agroživa” i po tom osnovu podizali dividende, kao i da su prikazivanjem lažnog stanja dobijali velike kredite kod domaćih i stranih banaka.

Mada je isticao da kod trgovine udelima zavisnih preduzeća nije bilo nezakonitih radnji, tokom svoje dosadašnje dvodnevne odbrane, Živanov je tvrdio da on ne snosi odgovornost za ugovore i ponavljao da su sporne dokumente potpisivali drugi ljudi. – Nisam nikog primoravao da ih potpisuje niti sam mislio da se radi o nezakonitim radnjama, a o tome svedoči i podatak da je među potpisnicima i optuženima i moj sin Nenad. Pa valjda ne bi njemu podmetao – rekao je Živanov. U kontekstu ovlašćenja i odgovornosti u kompaniji „Agroživ” Živanov je više puta spominjao ime Miroslava Župića, kao čoveka koji je uvek konsultovan oko svih kupoprodaja i sklapanja ugovora. Miroslav Župić bio je šef komercijale, ali je umro 2006. godine. Kada je reč o ostalih 20 optuženih vlasnik kompanije je izjavio da, kao ni on, niko ni od njih nije kriv.

Na početku svog jučerašnjeg izjašnjavanja Miroslav Živanov je rekao da se „Agroživ” našao u bezizlaznoj situaciji kada su pohapšeni njegovi čelnici. – Da smo ostali da vodimo kompaniju mi bismo prevazišli finansijske probleme i redovno bismo izmirivali obaveze prema bankama. Posle hapšenja i medijske kampanje poverioci su se uplašili i zatražili svoj novac pa je firma morala u stečaj. Da veruju u „Agroživ” pokazali su nedavno kada su se umesto likvidacije opredelili za reorganizaciju kompanije – rekao je Živanov, dodajući da ima niz naznaka da je pančevački živinarski gigant na udaru zbog konkurencije na tržištu.

Đ. Đukić

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.