Potpisana tri sporazuma, skoro milijardu dolara za Zrenjanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2018, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana tri sporazuma, skoro milijardu dolara za Zrenjanin

Prvog dana posete predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Narodnoj republici Kini, tokom koje će biti potpisan specijalni paket ekonomskih sporazuma i ugovora, vredan više od 3 milijarde dolara, kao prvi je u Pekingu verifikovan sporazum o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i kompanije "Šandong linglong", koji je potpisao ministar finansija, Siniša Mali. To znači da globalni gigant u proizvodnji automobilskih guma u martu počinje izgradnju fabrike u Zrenjaninu, u kojoj će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posla za više od hiljadu i 200 ljudi, javlja novinarka RTV-a, Aleksandra Popović.

U aprilu naredne godine, kako je ranije najavljeno, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođača automobilskih guma "Šandong Linglong", a vrednost investicije je 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Pozdravljajući se s predsednikom "Šandog Linglonga" Vangom, predsednik Srbije istakao je da je sa velikom radošću dočekao ovaj dan, da je srećan što je sporazum potpisan, jer on znači puno za Zrenjanin.

Vučić je, uoči posete Kini, tokom koje će se sastati i s predsednikom Kine Si Đipingom, rekao da će sporazum sa "Šandong Linglongom" promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju.

"Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa 'Šangdong Lingdongom', njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin", rekao je ministar Mali.

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji.

Dolazak "Šandong Linglonga" u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dođu u Srbiju.

Kineska kompanija planira da otvori oko 1.200 radnih mesta, a prema najavi predsednika kompanije Vanga, moguće je da će zaposliti i više od toga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan sporazum: Kinezi u Zrenjanin ulažu milijardu dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2018

PEKING - Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineskog proizvođača guma "Šandong linglong" koji planira da investira u fabriku u Zrenjaninu gotovo milijardu dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.