Izvor: Magyar Szó, 22.Okt.2015, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavljanje kamena-temeljca u Zrenjaninu

U Zrenjaninu je juče, svečanim postavljanjem kamena temeljca, počela izgradnja prečišćivača vode. Izvođač, italijanska „Grupa Zilio”, obećava da će do kraja godine osigurati Zrenjanincima pitku vodu bez arsena.

Radove jedino lošije vremenske prilike mogu ometati

Investitor u izgradnju ulaže šest i po miliona evra. Sam uređaj košta pet miliona i dvesta hiljada evra, a ostatak ide za plansku dokumentaciju i troškove izgradnje. Uređaj će osigurati godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << devet miliona kubnih metara vode čime će biti pokrivene potrebe grada i okolnih naselja. Zrenjanin trenutno, na godišnjem nivou, troši 5.2 miliona kubnih metara vode. Prema rečima glavnog menadžera „Grupe Zilio”, Nenada Obradovića, grad je doneo dobru odluku, jer bez dinara investicije dobija uređaj koji osigurava svakom domaćinstvu čistu, zdravu vodu koja odgovara propisima. Grad se nije zadužio, nema pozajmice, investitor plaća troškove projekta, on reskira svoje pare.

Module za prečišćavanje vode već montiraju u Italiji i čim se građevinski radovi završe, na Mihajlovskom putu može da se počne sa montiranjem uređaja.

U Zrenjaninu prvi uređaj za prečišćavanje vode isproban je 1975. godine ali ni od tada problem nije rešen. Upotreba vode iz vodovodne mreže zabranjena je pre 11 godina zbog visokog sadržaja arsena. Gradonačelnik Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što će se napokon rešiti najveći problem građana Zrenjanina. Kaže da će se uređaj priključiti na gradsku vodovodnu mrežu u obećanom roku, još pre kraja godine.

Gradski vodovod obećava Zrenjanincima da neće morati da plaćaju vodu više nego Beograđani ili Novosađani. Direktor javnog preduzeća Goran Tajdić kaže da će se ispoštovati ranije dato obećanje i da će kubni metar očišćene vode koštati 0.28 evra, što je 41 dinar po današnjem kursu.

U početku, očišćena voda će stizati samo u gradski vodovod, ali nadležni obećavaju da će za nekoliko meseci zdravu vodu osigurati i za otprilike 50 hiljada meštana 22 okolna naselja.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.