Ponosno nosi srpski pasoš

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2015, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponosno nosi srpski pasoš

Daniela Danikov iz Zrenjanina, diplomirani stomatolog i specijalista, pre tačno 25 godina, sasvim slučajno, tokom jedne razmene studenata stomatolologije beogradskog i rimskog Univerziteta, upoznala je svog budućeg supruga i životnog saputnika, Roberta Maćisa i posle nekoliko godina intenzivnog zabavljanja, odlučila da prihvati njegov poziv da dođe i započne život u Kaljariju. U domu porodice Maćis govori se i italijanski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali i srpski, budući da je i Roberto baš savladao naš jezik slušajući ga dok je Daniela učila Luku dok je još bio dete.

- Luka priča odlično i naravno sve razume na srpskom, samo malo teže čita, a supruga je bilo sramota da dolazi u Zrenjanin i da ne zna dve reči da progovori sa mojom familijom. Zahvaljujući njegovoj upornosti srpski je savladao sasvim solidno, a ja sam naravno, još prve godine dok sam učila bila prinuđena da italijanski usavršim do perfekcije. Dvadeset tri godine posedujem italijanski pasoš, ali se našeg nikada nisam odrekla i uvek sa nekim posebnim ponosom na granici vadim oba pasoša - veli Daniela.

- Bila je to ljubav na prvi pogled, još kao srednjoškolka obožavala sam Italiju i maštala da upoznam nekog šarmantnog Italijana. I sasvim slučajno želja mi se ispunila, kao apsolvent Stomatološkog fakulteta u Beogradu, upoznala sam Roberta. U to vreme kasnih 80-ih, nije još bilo mobilnih telefona i interneta, pa je komunikacija bila mnogo komplikovanija, a naši retki susreti, jer smo oboje živeli skromno, studentski, bili su prava svetinja. Onda je usledio taj iznenadni poziv mog budućeg životnog saputnika i velike ljubavi, koji sam bez puno dvoumljenja prihvatila i tako ostvarila svoj san da živim u ovoj prelepoj zemlji, na njenom jugu, gde je more prelepo i sunce nekako specifično, primamljivo, fantastično - priča Daniela, koja je, kao i svakog leta, obavezno u rodnom Zrenjaninu, u poseti roditeljima i rođenom bratu, koji sa porodicom živi u gradu na Begeju.

Prvih nekoliko godina, kako sama ističe, bilo joj je izuzetno teško, savladavala je italijanski jezik, sa specifičnim naglaskom Sardinije, radila na master specijalizaciji i nostrifikovanju beogradske diplome.

- Dve godine posle venčanja, na svet je došao sin jedinac Luka, koji je uspešan student ekonomije u Berlinu.

Porodica Maćis, sa dva diplomirana stomatologa, nastavila je porodičnu tradiciju, a Daniela i Roberto svojom energijom i stručnim znanjem samo su podigli ugled i renome stare, porodične stomatološke ordinacije.

- Izuzetno sam ponosna na svog Luku, sjajan je momak i dobar učenik, a Berlin je odabrao zbog velike ljubavi, prema jednoj Italijanki, sa Sardinije, koja sa porodicom živi u Berlinu. Simpatična je i suprugu i meni bila činjenica da se sudbina eto ponavlja i nijednog trena mu nismo branili niti pokušali da stanemo na put njegovoj odluci da studira daleko od nas, u Nemačkoj. Mada, znate kako je, majkin sin jedinac... nije baš uvek svejedno i često sam u Berlinu - kaže Daniela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.