Poljoprivrednici blokirani, očekuju pregovore

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Nov.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici blokirani, očekuju pregovore

BEOGRAD - Poljoprivrednici koji su traktorima iz Zrenjanina, Žitišta i Nove Crnje krenuli za Beograd probili su policijsku blokadu na putu u Stajićevu, ali su ih policija i žandarmerija zaustavile na izlasku iz Čente.

Vozila se naizmenično puštaju jednom trakom.

Stevan Radovančev iz Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina rekao je agenciji Beta da poljoprivrednici ipak očekuju da njihovi predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << odu na pregovore sa nadležnima, kako bi se zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je u skupštinskoj proceduri, povukao i napravio novi.

"Ovakav zakon nekome odgovara, a kada se zemlja proda i podeli onima kojima je nekada oduzeta neće nam ništa ostati", rekao je Radovančev.

Poljoprivrednici iz Zrenjanina krenuli su u Beograd sa oko 50 traktora, iz Opština Žitište i Nova Crnja oko 40, a poljoprivrednici iz Sečnja zaustavljeni su nedaleko od mesta Sutjeska, ali su atarskim putem zaobišli blokadu i nastavili put.

Policija je blokirala put i poljoprivrednicima iz Kikinde.

Predsednik asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je danas da će protest poljoprivrednika biti nastavljeni i sutra, te da očekuje da će im se tada pridružiti još paora.

"Očekujemo da će nam se sutra pridružiti i oni koji su danas bili uplašeni i nisu verovali da postoje oni koji smeju da protestuju", kazao je Kiš za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, traktori su i dalje na putu, a organizovana su noćna dežurstva, nakon što je policija danas sprečila njihov ulazak u Beograd.

Kiš je naveo da poljoprivrednici očekuju i da im se obrati neko od nadležnih.

"Nećemo odustati, jer nemamo na šta da se vratimo kući", kazao je Kiš i dodao da je protest poljoprivrednika organizovan u skladu sa zakonom i da policijske blokade mogu da dovedu i do blokade puteva.

"Ne želimo da kažu da su paori blokirali puteve, jer je zapravo policija blokira kolone traktora i time ugrožava saobraćaj", kazao je Kiš.

Poljoprivrednik iz Subotice, koji je ujedno poslanik Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine, Daniel Kovačić, rekao je za agenciju Beta da je iz Subotice jutros krenulo oko 30 traktora i da ih je policija zaustavila već dva puta.

"Saobraćajnu policiju smo zaobišli tako što smo sišli traktorima na atarske puteve, međutim ukoliko pošalju interventnu jedinicu, što očekujemo, pitanje je kako ćemo dalje nastaviti i to će biti ugrožavanje naših prava", rekao je Kovačić.

On je dodao da poljoprivrednici razmatraju i opciju da, ukoliko ih policija spreči u nameri da stignu do Beograda, blokiraju put.

"Policija ne želi nikome da dopusti da stigne do Beograda i logičan sled je da paori zbog nezadoljstva i iz protesta blokiraju puteve", kazao je Kovačić.

Poljoprivrednici su danas iz nekoliko mesta u Vojvodini krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu jer su nezadovoljni Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.