Poljoprivrednici blokirali puteve, Tadić poručio da nema para

Izvor: Studio B, 31.Maj.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici blokirali puteve, Tadić poručio da nema para

Saobraćaj na putevima u Vojvodini i dalje je blokiran, jer sinoćnji pregovori poljoprivrednika i predstavnika resornog ministarstva nisu uspeli. I predsednik Srbije Boris Tadić ponovio da nema para za ispunjenje zahteva poljoprivrednika.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Nišu povodom štrajka poljoprivrednika da nema dovoljno para u budžetu za subvencije i da vlada pokušava da sredstva koja ima za subvencije ravnomerno raspodeli.

"Vlada pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da sredstva za subvencije ravnomerno raspodeli i istovremeno obezbedi kontinuitet u proizvodnji mleka i mesa, da ne bismo imali nestašice", rekao je Tadić. On je kazao da nema mogućnosti za veće subvencije poljoprivrednicima.

"Naša privreda nije u mogućnosti da obezbedi takve prilive da bi imali subvencije kao u zemljama Evropske unije", rekao je Tadić.

Zbog protesta poljoprivrednika blokiran je saobraćaj na svim magistralnim i regionalnim putnim pravcima u Vojvodini. U prekidu su putni pravci ka Beogradu iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Titela, Zrenjanina preko Čente, Pančeva, Opova i Kovina.

Nezadovoljni odlukom o ograničenju subvencija na samo mala gazdinstva, poljoprivrednici kažu da će protesti trajati sve do ispunjenja zahteva, to jest dok Vlada ne vrati prošlogodišnje mere kojima su subvencionisani svi koji obrađuju do sto hektara oranica.

U Ministarstvu tvrde da nemaju novca za subvencionisanje svih gazdinstava veličine do 100 hektara, što zahtevaju poljoprivrednici.

U Pančevu pojačane blokade na putevima

Poljoprivrednici iz Pančeva i okoline pojačali su jutros blokade puteva ka Beograda i propuštaju samo vozila hitne pomoći, nezadovoljni pregovorima sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

"Nema kompromisa i pošto nismo zadovoljni ponudom ministra, blokade su od jutros pojačane i na prilazima graničnim prelazima ka Rumuniji kod Nove Crnje i kod Kikinde, a uskoro će naši članovi blokirati i prelaz Vatin", izjavio je potpredsednik Asocijacije poljoprivrednika Zoran Sefkerinac.

Na izlazima iz Pančeva prema Beogradu od jutros se propuštaju samo vozila hitne pomoći, a blokiran je i put prema Kovinu na izlazu iz Bavaništa, rekao je on.

"Postoje ljudi koji trpe zbog blokade, i nama je žao zbog toga jer to nije bila naša želja. Krenuli smo u protestnu vožnju do Vlade Srbije, ali nas je ovde blokirala policija i Žandarmerija kako Beograd ne bi video šta se dešava. Izvinjavam se građanima i molim ih da nas razumeju jer sutra mogu biti gladni", kazao je predsednik udruženja poljoprivrednika Pančevac Miodrag Radanov.

On je naveo da im je ministar Petrović saopštio da para u kasi za poljoprivredu nema jer je dobar deo ovogodišnjeg agrarnog budžeta potrošen na islatu prošlogodišnjih dugova poljoprivredi. Zbog toga je povećanje subvencionisanih površina na 30 hektara maksimum koji država može da ponudi, ali mi time nismo zadovoljni i ostajemo pri prvobitnim zahtevima, naveo je Radanov.

"Mislim da je jučerašnjim sastankom u Ministarstvu Petrović pokušao da minira protest, jer je pozvao udruženja koja ne učestvuju u njemu. Umesto o rešenju problema zbog koga smo na drumovima, povela se rasprava o strategiji poljoprivrede što nije tema za ovaj trenutak", rekao je on.

Ocenio je da je želja ministra bila da se poljoprivrednici međusobno posvađaju, ali i marginalizuju udruženja koja su u protestu, jer su glavnu reč na skupu vodili predstavnici ostalih asocijacija čiji se članovi nisu priključili protestu.

Obustavljena blokada poljoprivrednika u centru Novog Sada

Poljoprivrednici su nakon polučasovne blokade odblokirali Bulevar Mihajla Pupina ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, nakon što im je rečeno da će ih primiti pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Oni su pre toga zaustavili saobraćaj u toj jednoj od glavnih gradskih ulica i u znak protesta upalili motore i sirene na svojim traktorima. Noć su proveli na službenom parkingu ispred zgrade. Na licu mesta prisutno je i dvadesetak uniformisanih policajaca.

Poljoprivrednici su kazali da očekuju da im se tokom dana ispred zgrade Vlade Vojvodine pridruži još paora sa traktorima i najavili da će ostati ispred pokrajinske Vlade dok njihovi zahtevi ne budu rešeni.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.