Izvor: Magyar Szó, 13.Feb.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklon porodice Varadi muzeju

U Narodnom muzeju Zrenjanina je juče potpisan ugovor o poklonu porodice Varadi, koja će uskoro postati deo stalne izložbe istorijskog i umetničkog odeljenja. Činu potpisivanja ugovora prisustvovao je gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, i bivši prvi čovek grada, Goran Knežević.

Nameštaj koji je nekada bio vlasništvo porodice Ernea Kiša, jednog od heroja mađarske revolucije, iz 1848. godine, jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << od članova porodice Varadi je bio i doktor porodice Kiš, razni dokumenti, politički spisi, pisma, zastave, uspomene na razne žrtve istorije predstavljaju vredan legat koji je porodica Varadi poklonila muzeju.

„Ovu zaostavštinu čini specifičnom to što su sačuvani svi dokumenti od 1893. godine kada je moj deda otvorio kancelariju. Tu je više od 30.000 dokumenata koji oslikavaju svakodnevnice proteklih stodvadeset i nešto godina. Znamo ko su pobednici ratova, ali ne znamo šta se dešavalo u svakodnevnom životu. Ne znamo, na primer, da je neko nakon rata, ako je kupio zeca, mogao da pojede tog zeca, ali je njegovo krzno morao vratiti državi. Ne znamo kako je moj deda branio manjinske mađarske interese u periodu između dva svetska rata. Ne znamo za probleme analize imena, ne znamo da osobe koje su imale mađarsko ime, nisu smele da idu u mađarsku školu”, priča akademik, Tibor Varadi, za „Mađar so”.

Muzej iz Zrenjanina će predstavljati Srbiju u Glasgovu gde će se izabrati najbolji muzej Evrope. Kako je kurator muzeja, Olivera Skoko, za „Mađar so” izjavila, poklon porodice Varadi je važan za instituciju. Muzej se raduje svakom poklonu, a ako dobiju celu kolekciju predmeta kao što je sad slučaj, onda je radost posebno velika, jer se radi o porodici koja je bila veoma važan deo prošlosti grada.

Nastavak na Magyar Szó...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.