Podnet predlog za pokretanje stečaja u zrenjaninskoj šećerani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podnet predlog za pokretanje stečaja u zrenjaninskoj šećerani

ZRENJANIN - Fond za razvoj Srbije podneo je predlog za pokretanje stečajnog postupka u Fabrici šećera iz Zrenjanina, saopštio je danas Trgovinski sud u Zrenjaninu.

Kako se navodi u saopštenju, Fond je zatražio pokretanje stečaja zbog duga šećerane od 122 miliona dinara.

Navedeno je da je tekući račun Fabrike šećera u blokadi više od 365 dana, jer je dužnik nesposoban za plaćanje, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da stoga ne može odgovoriti svojim obavezama u roku od 45 dana od dana dospelosti.

Rešenjem Trgovinskog suda u Zrenjaninu od 14. maja 2009. godine, predsednik stečajnog veća sudija Milan Pajtašev je pozvao Fond za razvoj da u roku od 10 dana od prijema rešenja uplati na depozitni račun suda milion dinara za troškove stečajnog postupka.

Trgovinski sud je danas dobio dokaz o uplati predujma za troškove stečajnog postupka.

Fabrika šećera u Zrenjanina obustavila je proizvodnju 2006. godine, a početkom 2009. šećeranu je dobrovoljno napustilo 139 radnika, uglavnom sa više od 30 godina radnog staža.

Njima je iz fondova Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja isplaćeno u proseku po 438.000 dinara za otpremnine.

Ostalo je još 47 radnika, od kojih je još njih 15 pismeno izjavilo da želi da pod sličnim uslovima napusti Fabriku.

Država, koja je vlasnik 60,54 odsto kapitala uvela je privremene mere u fabriku 2004. godine, nakon dva neuspešna tendera za prodaju radnici ove najstarije šećerane i jedine u vlasništvu države očekivali su da će biti raspisan i treći tender nakon čega će i proizvodnja biti obnovljena.

Oni su se u nekoliko navrata obraćali nadležnim ministarstvima istovremeno ukazujući za nebrigu države prema svom kapitalu.

Šećerani, koja je poslovala u sklopu nekadašnjeg industrijsko-poljoprivrednog giganta "Servo Mihalj", pripada 55 hektara građevinskog zemljišta sa kompletnom infrastrukturom i objektima, kao i pet kilometara pruge.

Osim toga, šećerani pripada i automatska kuglana, Gradski stadion Radničkog, poslovna zgrada, ambulanta, dom kulture sa velikom salom i hiljade kvadrata skladišnog prostora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predlog za pokretanje stečaja u zrenjaninskoj šećerani

Izvor: Danas, 20.Maj.2009

Fond za razvoj Srbije podneo je predlog za pokretanje stečajnog postupka u Fabrici šećera iz Zrenjanina, saopštio je juče Trgovinski sud u Zrenjaninu. Kako se navodi u saopštenju, Fond je zatražio pokretanje stečaja zbog duga šećerane od 122 miliona dinara.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.