Počelo suđenje Goranu Kneževiću

Izvor: B92, 26.Okt.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Goranu Kneževiću

Beograd -- Suđenje bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću i još 21 osobi, optuženim za malverzacije sa građevinskim zemljištem u tom gradu, počelo je danas.

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su u oktobru prošle godine, a optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, podignuta u aprilu ove godine, tereti ih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe kroz više malverzacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. godine protivpravno prisvojili najmanje 150 miliona dinara.

Podsetimo, Goran Knežević proveo je u pritvoru više od godinu dana, čekajući da počne suđenje.

Knežević je danas, na početku suđenja, negirao optužbe, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Suđenje Kneževiću i finansiranje stranaka

Goran Knežević je u vreme hapšenja bio visoki funkcioner DS-a, a postupak protiv njega je zanimljiv između ostalog i zato što bi mogao da baci svetlo na finansiranje stranaka u Srbiji iz nezvaničnih izvora.

Knežević je u nekoliko pisama medijima tokom boravka u zatvoru optuživao Demokratsku stranku da se finansira neprijavljenim donacijama u gotovini, najviše iz NIS-a i vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja.

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović je za B92 rekao šta misli o optužbama upućenim partiji, koje bi i pred sudom mogao da ponovi Knežević.

"Što se tiče Demokratske stranke, mi snažno podržavamo da se utvrdi istina i da se jedino na mestu na kome je moguće da se utvrdi istina - u sudskoj proceduri. Kada se utvrdi šta se zbilo i kako su se tu odvijale stvari, ukoliko tu potoji bilo čija krivica, mora se izreći odgovarajuća kazna”, rekao je on.

Najinteresenatniji momenat u istrazi protiv Kneževića je otkrivanje veće sume novca u njegovom novosadskom sefu.

Kneževićevu tvrdnju da je reč o donacijama za Demokratsku stranku, pred istražnim sudijom je potvrdio i novosadski biznismen Zoran Mitrović.

On je rekao da je u nekoliko navrata davao po 45.000 evra u gotovini Kneževiću, jer je želeo da pomogne DS-u.

Kneževićev advokat Krsto Bobot, uoči početka suđenja, rekao je da je Knežević spreman da odgovori na sva pitanja u vezi sa tim novcem.

Advokat Bobot navodi da su navode o neoficijelnim finansijerima u istrazi potvrdili i neki od članova i funkcionera Demokratske stranke.

Sada se postavlja pitanje da li će nadležni organi proširiti istragu i postupati po ovim navodima da je DS kršila Zakon o finansiranju stranaka.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da ovo ne bi bilo prvi put da se na nekom suđenju pojavljuju informacije o finansijerima stranaka, i potpuno je jasno, kako kaže, da sve stranke imaju skrivene izvore finasiranja, koji na taj način postaju skriveni centri moći i uticaja.

Nenadić, međutim, kaže da do sada tužilaštvo nije postupalo u sličnim slučajevima.

B92 nije uspeo da stupi u kontakt sa tužilaštvom pre početka suđenja, tako da ostaje da se vidi da li će i na koji način tokom samog suđenja tema biti novac iz novosadskog sefa Gorana Kneževića, te da li će izvedeni dokazi biti dovoljni nadležnom sudiji za prekršaje da pokrene istragu o finasiranju pomenute, ali i ostalih stranaka u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje za dvostruko ubistvo

Izvor: Kurir, 26.Okt.2009

BEOGRAD - Suđenje grupi optuženih na čelu sa Milutinom Ristićem (21), zbog dvostrukog ubistva u Kaluđerici prošle godine u novembru, počinje sutra u Okružnom sudu u Beogradu. U obračunu dve grupe 12. novembra 2008, usmrćeni su Vladimir Dosković (33) i Dalibor Milenković (21). Na optuženičkoj...

Nastavak na Kurir...

Knežević: Nisam kriv, a ni lopov

Izvor: Večernje novosti, 26.Okt.2009

Bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević izneo odbranu na početku glavnog pretresa u Specijalnom sudu: Uvećavao sam finansije. Afera zbog neslaganja

Nastavak na Večernje novosti...

Knežević: tvrdnje o mitu vredjaju poslovni duh investitora

Izvor: SrbijaNet.rs, 27.Okt.2009, 16:40

Bivši gradonačlenik Zrenjanina, optužen da je kao organizator kriminalne grupe malverzacijama sa gradjevinskim zemljištem oštetio budžet tog grada za više od 150 miliona dinara, izjavio je danas da se tvrdnjama o mitu, koje se navode u optužnici, vredjaju inteligencija i poslovni duh investitora.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.