Počela istraživanja keltske nekropole kod Ečke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela istraživanja keltske nekropole kod Ečke

ZRENJANIN - Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu započeli su arheološko istraživanje u blizini Ečke, gde je nedavno bagerom otkrivena keltska nekropola sa 18 grobova.

Arheolog-konzervator Nada Benjocki, na osnovu keramičkih nalaza, procenjuje da nekropola potiče iz keltskog perioda. Keltska nekropola je otkrivena u industrijskoj zoni, uz magistralni put Zrenjanin-Beograd.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prema prvim rezultatima istraživanja, radi se o nekropoli iz vremena od 4. do 3. veka pre nove ere, kada su Kelti, dolazeći iz srednje Evrope, prvi put prodrli na Balkan.

Benjocki je rekla da istraživači imaju zadatak da, posle otkrivanja velike keltske nekropole u srednjem Banatu, utvrde i položaj keltskog naselja koje se, verovatno, pružalo do obale Begeja.

Na početku istraživanja kod Ečke, arheolozi su u gornjim slojevima humke otkrili i tri srednjovekovna groba, oštećena zahvatom bagera.

Na osnovu položaja grobova, arheolozi procenjuju da se radi o sahranjenim hrišćanima - pravoslavcima u 12. ili 13. veku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.