Pobednica Laboratorije slavnih

Izvor: RTS, 02.Apr.2011, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednica "Laboratorije slavnih"

Pobednica tamičenja za najboljeg komunikatora nauke u Srbiji je Mariana Jaškov, studentkinja fizike iz Zrenjanina. Ona će predstavljati Srbiju na međunarodnom finalu "FameLab" u Čeltnemu u junu ove godine.

Radio-televizija Srbije i Britanski savet (British Council) predstavili su pobednika tamičenja za najboljeg komunikatora nauke u Srbiji, Marianu Jaškov, studentkinju fizike iz Zrenjanina. Ona će predstavljati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiju na međunarodnom finalu takmičenja "FameLab", koje će se održati na Festivalu nauke u Čeltnemu u junu ove godine.

Mariana Jaškov se u finalu "Laboratorije slavnih" pred stručnim žirijem i televizijskom publikom predstavila temom "Zašto je nebo plavo, a oblaci beli?".

Drugo mesto pripalo je Milošu Davidoviću, studentu Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda koji je govorio o "Magičnom mineralu - mineralu budućnosti.

Sa temom "Kad priroda ne igra fer", u kojoj je objasnio šta je to testikularna feminizacija, apsolvent Biološkog fakulteta Vladimir Đurđević osvojio je treće mesto.

Vladimir Bajić, student biologije iz Beograda dobio je nagradu publike za svoje izlaganje o efemernim vodama i njihovim stanovnicima, pod naslovom "Poruke iz obližnje bare".

"Laboratorija slavnih" je takmičenje namenjeno mladim ljudima od 18 do 35 godina, koji studiraju ili rade u oblasti prirodnih, tehničkih nauka ili matematike i imaju ideju kako da u samo tri minuta, na zabavan, jednostavan i originalan način, objasne neki naučni koncept pred stručnim žirijem, publikom u studiju i TV kamerama.

Izlaganje treba da bude naučno ispravno, ali i razumljivo za publiku koja se ne bavi naukom. U nekoliko jednostavnih reči, za uspešnu prezentaciju u "Laboratoriji slavnih" potrebni su kvalitetan sadržaj, jasno izglaganje i harizma takmičara.

Od 2007. godine, od kada se takmičenje održava u Srbiji, finalisti "Laboratorije slavnih" su aktivno učestvovali na domaćim, evropskim i svetskim festivalima nauke, ostvarili uspešnu saradnju sa inostranim naučnim institutima, postali TV lica i afirmisali se kao mladi naučnici u različitim oblastima.

Takmičenje "FameLab" širom sveta organizuje British Council u saradnji sa Festivalom u Čeltnemu. U Srbiji, Britanski savet organizuje "Laboratoriju slavnih" u saradnji sa RTS-om.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.