Pištalu NIN-ova nagrada

Izvor: Politika, Fonet, 22.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pištalu NIN-ova nagrada

Većinom glasova žiri je nagradio roman „Tesla, portret među maskama”, čiji je izdavač „Agora” iz Zrenjanina

Nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2008. godini, koju dodeljuje nedeljnik NIN, dodeljena je Vladimiru Pištalu za roman „Tesla, portret među maskama”, čiji je izdavač „Agora” iz Zrenjanina, odlučio je žiri na jučerašnjoj završnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sednici.

Žiri je radio u sastavu: Milan Vlajčić (predsednik), Milo Lompar, Aleksandar Jovanović, Stevan Tontić i Slobodan Vladušić, a odluka je doneta većinom glasova (3:2). Za roman Vladimira Pištala glasali su Milan Vlajčić, Milo Lompar i Stevan Tontić, dok je roman Radoslava Petkovića „Savršeno sećanje na smrt”(izdavač „Stubovi kulture” iz Beograda), dobio glasove Aleksandra Jovanovića i Slobodana Vladušića. U najužem izboru bili su i romani Vladislava Bajca „Hamam Balkanija”, Laure Barne „Moja poslednja glavobolja”, Aleksandra Gatalice „Nevidljivi”, Svetislava Basare „Dnevnik Marte Koen” i Vladimira Kecmanovića „Top je bio vreo”.

Roman Vladimira Pištala, kaže se u obrazloženju žirija, prati životnu putanju Nikole Tesle na neobičan i za našu kulturu potpuno nov način, izbegavši tradicionalnu vizuru sukoba našeg naučnika sa avetima američkog merkantilizma. Napisan je poetskim stilom sa mnogo epifanijskih trenutaka, uz niz izvanredno oblikovanih sporednih likova, počev od Teslinih roditelja do naučnika sa kojima je sarađivao i industrijalaca koji su uspeli da iskoriste njegove genijalne izume, ali i njegov prezir prema materijalnim dobrima. Stil Vladimira Pištala odlikuje poetska slikovitost, izvrsno poznavanje istorijskih činjenica i Teslinih vizionarskih ideja.

Ovo je, istakao je juče Milan Vlajčić na konferenciji za medije, u NIN-u, bila izvanredna godina, sa mnogo dobrih romana, zato je žiri u najuži izbor stavio sedam romana od kojih je svaki mogao da pobedi. Listi je Vlajčić pridodao i romane Milisava Savića „Princ i serbski spisatelj”, Ljubice Arsić „Mango”, Saše Stojanović „War”"

Nagrada će dobitniku biti uručena 30. januara, u podne, u Skupštini grada Beograda. Ekskluzivni sponzor NIN-ove nagrade je „Telekom Srbija”, koji dobitniku dodeljuje novčani iznos od 900.000 dinara”.

Z. R.

---------------------------------------------------------

Poetika „slikovnog pisma”

Mislim da je „Tesla"” Pištalovo kapitalno delo, kaže Nenad Šaponja, vlasnik izdavačke kuće „Agora” koja je objavila nagrađeni roman

– Od samog početka, kad sam počeo da se bavim književnom kritikom, znao sam da će to biti poseban događaj za našu književnost – rekao nam je Nenad Šaponja, književni kritičar i vlasnik zrenjaninske izdavačke kuće „Agora” koja je objavila Pištalov roman „Tesla, portret među maskama”. – Kao kritičar, prozom Vladimira Pištala se bavim već više od dvadeset godina, od njegovih knjiga „Slikovnica”, „Noći” i „Manifesti” koje su, tih osamdesetih godina kad su izašle, bile drugačije od svega što je postojalo na našoj književnoj sceni. Naravno, njegove knjige nisu bile u centru događaja nego na potpunoj margini, a evo danas smo dočekali da i ta poetika „slikovnog pisma” dođe u žižu interesovanja književnih čitalaca.

Pištalova proza, kako je juče za „Politiku” izjavio Šaponja, na tragu je nadrealizma i ekspresionizma, pokreta s početka 20. veka, prepuna je pesničkih oneobičavanja, bezbrojnih metafora i metonimijske nadgradnje značenja u jeziku, tako da čitaoci njegove proze dobijaju ulaznicu u stvarnost daleko bogatiju od ove, konvencionalne, koju živimo.

– Mislim da je „Tesla"” Pištalovo kapitalno delo. U pitanju je troknjižje, trilogija koja je sada štampana u jednim koricama, neverovatna biografija koju je pisac proživeo kroz svoju poetiku. Pred nama je, s jedne strane, jedna od do sada najjasnijih i najuzbudljivijih priča ispričanih o Tesli. S druge strane, Pištalova knjiga nije biografija, nego moćan roman, samosvojno literarno delo.

Književnik Vladimir Pištalo rođen je 1960. godine u Sarajevu, u Beogradu živi od 1970. godine. Završio je Pravni fakultet, a postdiplomske studije na Univerzitetu Nju Hempšir (SAD). U Americi je profesor američke istorije na Beker koledžu, u Vusteru.

A. C.

[objavljeno: 23/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.