Petrovgrad umesto Zrenjanina?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2017, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrovgrad umesto Zrenjanina?

U Zrenjaninu je osnovano novo udruženje "Petrovgrad", koje predlaže vraćanje starog imena ovog grada.

Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa i negovanja srpskog jezika i ćirilice na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga u Zrenjaninu je osnovano udruženje "Petrovgrad", pišu "Večernje novosti".

Jedan od ključnih ciljeva udruženja jeste vraćanje Gradu Zrenjaninu njegovog nekadašnjeg naziva Petrovgrad.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Smatramo da su se stvorile društvene okolnosti za pokretanje javne debate i preduzimanje konkretnih aktivnosti radi vraćanja naziva grada koji je zamenjen političkim dekretom iz ideoloških pobuda", navodi se u saopštenju "Petrovgrada", čiji je predsednik privrednik Budimir Jovanović, a među 12 organizacija i društava osnivača, nalaze se "Svetosavlje", Udruženje članova i prijatelja Matice srpske, Srpski pokret "Svetozar Miletić".

Zahteva i inicijativa da se Zrenjaninu vrati staro bilo je i ranije, a poslednji je bio baš na 80-godišnjicu preimenovanja Bečkereka u Petrovgrad, 18. novembra ove godine, koji je pokrenuo Patriotski blok DSS i Dveri.

Krajem osamdesetih, ondašnja opozicija, predvođena SPO, posle povratka spomenika kralja Petra Prvog Karađorđevića na glavni zrenjaninski trg, izdejstvovale su i referendum za obnavljanje naziva Petrovgrad, koji je ukinut 1946. Više od dve trećine građana, međutim, izjasnilo se za zadržavanje imena Zrenjanin.

Na ulazima u Zrenjanin od nedavno su table sa imenom grada, na kojima, osim zvaničnog i tradicionalnog mađarskog, prvi put stoji i nekadašnji naziv - Petrovgrad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.