Peticija za Štrosmajerovu

Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za Štrosmajerovu

Promenjeni nazivi ulica u Zrenjaninu još nisu zaživeli, pa građani često koriste stare nazive. Neretko ni table na ulicama nisu promenjene, iako se od građana i firmi traži da u roku od samo mesec dana promene dokumenta. Teško se odlučuju Zrenjaninci npr. da Ljubljansku ulicu zovu Ulica Steve Žigona, kao ni da Tepličku imenuju Ulicom Slobodana Bursaća. A svako vreme i svaka vlast ima svoje prioritete, pa je tako u poslednjem preimenovanju ulica stradao bivši "Švapski kraj", u mesnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zajednici Žarko Zrenjanin.

Ulica Štrosmajerova preimenovana je u Patrijarha Pavla, na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta. Da se ne slažu sa ovim činom potvrdili su građani, koji su prikupili peticiju i podneli je gradskoj vlasti tražeći da im se ne menja naziv ulice.

- Niko nema ništa protiv da jedna ulica u gradu ponese ime Patrijarha Pavla, ali zašto baš Štrosmajerova, u kojoj se u jednom delu nalazi zid od Rimokatoličkog groblja. U drugim gradovima, ime patrijarha nose bulevari ili trgovi, a ne male ulice, ističe Eržika Popov, odbornica u gradskoj skupštini iz redova Republikanske partije i članica Saveta Mesne zajednice "Žarko Zrenjanin." Prema njenim rečima, inicijativa građana nailazi na ćutanje. Ona kaže da Skupština, pa i njena tela, odbori i komisije, valjda postoje zbog građana.

- U dokumentaciji koju smo podneli gradskoj upravi vidi se da kod promene imena ulice nije u potpunosti poštovana procedura, a što je najgore, građani uopšte nisu pitani, kaže Eržika Popov, koja je i članica Saveta Mesne zajednice.

Nakon promene naziva ulica građani imaju zakonski rok od 30 dana da promene dokumenta. Ovo se odnosi i na pravna lica, koja moraju da preregistruju firme, a koliki su stvarni troškovi koji se takvim promena stvaraju, niko ni ne govori. A to svima u ovoj situaciji najviše smeta.

Pet promena naziva

Zrenjanin ima izrađen prikaz naziva ulica od 19. veka, pa je tako stari naziv Štrosmajerove ulice bio Eibling utca, potom od 1879. godine Lenau utca, od 1919. do 1941. godine Štrosmajerova ulica, od 1941. do 1944. godine Lenauer Gasse, a posle 1944. opet Štrosmajerova.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

ZR: Građani žele Štrosmajerovu umesto Ulice patrijarha Pavla

Izvor: Danas, 15.Jul.2015, 12:40

Zrenjanin - Promenjeni nazivi ulica u Zrenjaninu još nisu zaživeli, pa građani često koriste stare nazive. Neretko ni table na ulicama nisu promenjene, iako se od građana i firmi traži da u roku od samo mesec dana promene dokumenta. Teško se odlučuju Zrenjaninci npr. da Ljubljansku ulicu zovu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.