Pesnička štafeta u Zrenjaninu od 5. do 9. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 13:50

"Pesnička štafeta" u Zrenjaninu od 5. do 9. oktobra

Od ponedeljka, 5. oktobra do petka, 9. oktobra održaće se druženje učenika osnovnih škola sa pesnikinjom Elizabetom Georgiev u okviru manifestacije "Pesnička štafeta". Na platou ispred biblioteke (ili na Dečjem odeljenju, u slučaju lošeg vremena) ovogodišnjoj voditeljki manifestacije Elizabeti Georgiev, predstaviće se blizu stotinu učesnika koji su ušli u uži krug takmičenja, a u petak, 9. oktobra biće proglašeni i pobednici 46. "Pesničke štafete". Svakog dana takmičenja (5-8. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oktobra) susreti se održavaju u 10 časova i u 12 časova (dve grupe učesnika), a proglašenje pobednika održaće se u petak, 9. 10. u 11 časova.

"Pesnička štafeta", tradicionalna manifestacija Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" trebalo je da bude održana u maju. Prema dobro utvrđenom planu, Bibliotekari i pesnikinja, ovogodišnja voditeljka manifestacije, Elizabeta Georgiev, trebalo je da pređu više od 1.500 km za deset dana, obiđu ceo Srednjobanatski okrug i još opštine Titel i Kikinda, druže se sa 10.000 učenika osnovnih škola i izaberu najlepše pesmice. Spremna je bila i knjiga gostujuće pesnikinje, Elizabete Georgiev "Putokaz za snovotragače" koju je Biblioteka objavila u susret manifestaciji.

Usled pandemije, planirana "Štafeta" nije mogla da bude realizovana u maju.

Odluka organizatora, Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" bila je da manifestacija, koja za svojih 46 godina postojanja nikada nije bila otkazana, treba da se održi, ali u izmenjenim okvirima, bez posete školama. U saradnji sa prosvetnim radnicima, osmišljen je za sve učesnike bezbedan i izvodljiv način kako bi još jedno "pesničko čudo od manifestacije", kako bi rekao pisac Branko Stevanović, postalo moguće.

Na poziv Dečjeg odeljenja biblioteke, uz podršku učitelja, nastavnika i školskih bibliotekara, na imejl biblioteke stiglo je preko 400 pesama iz 44 škole učesnice.

U periodu od 5. do 9. oktobra, književnica Elizabeta Georgiev družiće se na platou ispred biblioteke sa osnovcima koji su ušli u uži krug takmičenja, prema dogovorenom rasporedu i uz poštovanje svih propisanih preventivnih mera.

U uži krug takmičenja ušlo je oko 100 pesama.

I ove godine, Kompanija Telekom podržala je "Pesničku štafetu" i obezbedila 12 tablet računara sa pratećom opremom za najuspešnije učesnike, a izdavačke kuće: ProPolis Books, Kreativni centar i Pčelica pripremile su knjige iz svog izdavačkog programa.

Proglašenje pobednika ovogodišnje Štafete u kategoriji nižih i viših razreda osnovnih škola biće održano u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" u petak, 9. oktobra u 11 časova.

“Pesnička štafeta” je 2019. godine uvrštena je među manifestacije od značaja za Grad Zrenjanin.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture i informisanja RS i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.