Pesmom menjaju sliku o Romima

Izvor: Politika, 07.Feb.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesmom menjaju sliku o Romima

Zrenjanin – Dođite u mahalu, ali ne uoči izbora, poručuju Ferid i Emran Ajeti mladi zrenjaninski Romi koji su, prvi iz ove populacije, u gradu na Begeju snimili hiphop kompakt-disk pod nazivom „Ciganska posla“. Ferid i Emran repuju i iznose stavove o stvarnosti i protestuju protiv diskriminacije. Među ovdašnjim poznavaocima taj ce-de se smatra muzičkim hitom. Braću su kao malu decu roditelji odveli u Nemačku odakle su se u strahu od prisilnog izgona svi vratili u Zrenjanin. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vole ovaj grad i žele ovde da žive. Želeli bi da promene i svoj narod i njihovo okruženje.

– Šaljemo poruke Romima, vlastima, većinskom narodu – vele ovi hip hoperi. Naročito teško podnose mišljenje da su svi Romi uglavnom neradnici, kradljivci, da ne drže do higijene, ma koliko takve ocene bile realne. Zovu se „Ciganska mafija“ da bi ljudi kroz njihove nastupe i pesme videli kako zaista izgleda ta „mafija“, pričaju pevači ističući naslove, poput pesme „Zato što sam Rom“. A zato što su Romi, smatraju da ih u svakoj prodavnici gledaju sa strahom, zato teško dobiju posao, zato su krivi i kad nisu.

– Živimo u ulici u kojoj ima 40 odsto Roma, i to u onom delu koji nije asfaltiran. Kada je iz obližnje fabrike nešto ukradeno, policija je najpre odvela nekoliko Roma. A ispostavilo se da kradljivci nisu bili Romi – žale se braća koja pesmom izražavaju svoj stav.

Kažu da vole Srbiju, da su svakako želeli da ovde žive, da pevaju na srpskom i da među Srbima imaju najviše publike. Ubeđeni su da će pesmom nešto promeniti. Za sada privlače izuzetnu pažnju ljubitelja ove vrste muzike, i to se pokazalo i na koncertu u zrenjaninskom Kulturnom centru, prošlog vikenda.

Đ. Đukić

objavljeno: 08.02.2013.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.