Paklene vrućine u Srbiji

Izvor: B92, 30.Jun.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paklene vrućine u Srbiji

Beograd -- Zbog velikih vrućina, beogradski Vodovod postavio cisterne s vodom za piće u centru grada kako bi građani lakše podneli velike vrućine. Temperatura 37 stepena.

Cisterne će do utorka 3. jula, u periodu od 12 do 18 sati, biti na Trgu republike, Zelenom vencu i Slaviji, saopštila je Gradska uprava.

Inače, za danas je prognozirano da će maksimalna temperatura biti 36 stepeni, a u Beogradu je već u 09.30 h izmereno 30 stepeni, a u 13 je izmereno 35. Narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana biće i do 38.

Prema podacima Hidrometerološkog zavoda u u 13 sati u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu bilo je 34 stepena, Kraljevu i Nišu 33, a u Kragujevcu 32 stepena. U Sjenici, koja inače važi za najhladnije mesto u Srbiji, izmereno je 30 stepeni, dok je na Kopaoniku zabeleženo 20 stepeni.

Beogradska Hitna pomoć je do 19.00 u glavnom gradu, u kojem je izmereno 37 stepeni, obavila 130 intervencija, od kojih 52 na javnim mestima, izjavio je koordinator za odnose Hitne pomoći sa medijima Mirko Lutovac.

Lutovac je agenciji Beta rekao da je broj intervencija blago povećan u poredjenju sa prethodnim danima. Lekari su na javnim mestima intervenisali i zbog "kolapsnih stanja" izazvanih velikim vrućinama.

U Hitnoj pomoći apelovali su da se napolje ne izlazi od 11 do 17 sati i da se uzima što više tečnosti, dok bi hronični bolesnici trebalo da uzimaju lekove. Postepeno zahlađenje počeće krajem nedelje.

Meteorolozi kažu da će vreli talas, koji je stigao iz Afrike, trajati do kraja sledeće nedelje.

"U petak ili subotu će vrućina postepeno da slabi, jer se približava jedan vlažan talas sa Zapada. Ona tamo nedelja će biti prijatnija i olekuje nas talas osveženja", kaže Ivan Ristić iz "Weather 2 umebrella".

Prema njegovim rečima, vrućine poput ovakve bile su tipične za juli i avgust. On kaže i da će se sunčano i toplo vreme zadržati i u naredna dva letnja meseca, sa još dužim periodima sa visokim temperaturama.

Ekipe Hitne pomoći su od jutros na području Beograda primile 70 poziva, a 24 intervencije izvršene su na javnim mestima. Na javnim mestima nije bilo nikakvih ozbiljnijih intervencija, a građani su se uglavnom javljali zbog kolapsa zbog vrućine ili lakših povreda.

Međutim, živa u termometru je na mnogo višem nivou na vrelom beogradskom asfaltu zbog čega lekari neprestalno upozoravaju da je prilikom izlaska iz kuće potreban maksimalan oprez.

Iz beogradske Hitne pomoći savetuju da se građani klone sunca u najtoplijem delu dana, do 10 do 18 časova, da piju vodu i izbegavaju

duže stajanje u mestu.

Lekari ponavljaju da zbog opasnosti od trovanja treba obratiti pažnju kako je čuvana hrana. Potrebno je jesti "lakšu" hranu, dosta salate i prohladjene čorbice sa povrćem, sezonsko voće, jer su izvor vitamina, šećera i neophodne tečnosti, s tim da alkohol treba izbegavati.

"Izbegavajte dugo zadržavanje na suncu, nosite tečnost, neka hrana bude lagana, nemojte jesti kaloričnu masnu hranu, neka bude hrana lagana, i izbegavajte alkohol", kaže Mirko Lutovac, lekar Hitne pomoći.

Hronični bolesnici, gojazni, stariji i fizički iznemogli trebalo bi po velikim vrućinama da ostanu kod svojih kuća, dok bi oni koji se nađu na ulici trebalo da se konstantno kreću i da budu adekvatno obučeni (pamučni materijali svetlih boja, otvorena i udobna obuća).

Posetioci Ade Ciganlije i beogradskih bazena treba da budu pod suncobranima i da se klone direktne izloženosti suncu.

U Crnoj Gori čak 40 stepeni

I u Crnoj Gori, i celom regionu, zbog tropskog talasa temperature su izuzetno visoke.

Maksimalne dnevne temperature, kako su najavili crnogorski meteorolozi, dostizaće 40 stepeni Celzijusa. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova izdato je upozorenje na predstojeće tropske temperature, odnosno da će Crna Gora sve do 5. jula biti na udaru drugog toplog tropskog talasa, koji će usloviti rekordne temperature vazduha za ovo doba godine.

Ukazuje se da takve temperature uslovljavaju i ekstremno visoki indeks opasnosti od požara, posebno u širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i na primorju.

Zbog vrućina u 10 velikih gradova u Italiji uveden je crveni nivo opasnosti.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.