PRAVOSLAVNI HRAM U EČKOJ IZ 1711. GODINE ČEKA OBNOVU

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVOSLAVNI HRAM U EČKOJ IZ 1711. GODINE ČEKA OBNOVU

ZRENJANIN - Pravoslavnom hramu u Ečkoj, sagrađenom 1711. godine, neposredno posle Velike seobe Srba, potrebni su veliki građevinski zahvati kako bi sačuvao autentičnost i bogato crkveno nasleđe, izjavio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić.

Posle posete Ečkoj i razgovora sa sveštenikom Goranom Bolobanom, Kaurić je ocenio da je za očuvanje autentičnosti pre svega potrebno eliminisati vlagu iz zidova, za šta će biti zatražena finansijska podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz gradske, pokrajinske i republičke kase, kaže se u saopštenju upućenom iz Kabineta gradonačelnika Zrenjanina.

Pravoslavni hram posvećen svetom Nikoli građen je po uzoru na crkve-brvnare iz tog vremena, sa dvovodnim krovom od šindre, dok su zidovi od čerpića izlepljeni blatom.

U crkvi se nalazi barokni ikonostas, rad Teodora Popovića iz 1786. godine, dok je drugi ikonostas iz 1744. godine, rad zoografa Nedeljka Popovića Šerbana, premešten u stalnu postavku Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

U ovom hramu, sagrađenom pre tri veka, nalazi se i veliki broj starih crkvenih knjiga, donetih iz carske Rusije, kao što je Jevanđelje iz 1759. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.