POSLE 13 GODINA: U Zrenjaninu uskoro voda za piće

Izvor: Mondo, 30.Sep.2017, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLE 13 GODINA: U Zrenjaninu uskoro voda za piće

Predstavnici zrenjaninskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" saopštili su danas da je u toku testiranje novog postrojenja za prečiščavanje vode.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

  Međutim, i dalje ostaje na snazi odluka da se voda ne koristi za piće, koja je u Zrenjaninu uvedena 2004. godine.

Iz "Vodovoda" su naveli da će odluka iz 2004. godine o zabrani upotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vode iz gradske vodovodne mreže za piće biti na snazi do završetka postupka dobijanja potrebne dokumentacije od nadležnih institucija, iako iz česama teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

"Po okončanju postupka, koje se očekuje u narednim danima, naše preduzeće obavestiće javnost o zvaničnom puštanju postrojenja za prečišćavanje vode u rad i o stavljanju van snage odluke o zabrani za piće vode iz gradske vodovodne mreže", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

U toku je konačno, planom predviđeno testiranje opreme postrojenja za prečišćavanje vode i kvaliteta vode u realnom vremenu i pri punom kapacitetu rada postrojenja.

Zrenjanin: Rešen problem arsena u vodi za piće

"Ovo testiranje podrazumeva da se kompletna voda kojom se snabdeva grad pušta u vodovodnu mrežu preko postrojenja za prećišćavanje vode koje radi u punom kapacitetu i da se redovno, više puta na dan, analizira kvalitet vode", navodi se u tom saopštenju.

Analize vode u ovoj fazi pokazuju da je ona besprekornog kvaliteta, u potpunosti u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, i da ih i premašuje.

Ukoliko svi rezultati rada postrojenja i analiza pokažu konstantnost, ovako uspostavljeni režim rada ostaće do daljnjeg na snazi, piše u saopštenju.

Postrojenje za preradu pijaće vode vredno oko osam miliona evra pušteno je u probni rad u junu.

Da je do nekakve promene ovih dana došlo primetili su i Zrenjaninci jer konačno iz vodovodne mreže teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.