Otvoren centar za očuvanje kulturnog nasleđa Nemaca u Banatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren centar za očuvanje kulturnog nasleđa Nemaca u Banatu

U Zrenjaninu je otvoren Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Nemaca u Banatu pod nazivom Haus Regina. Prostorije ovog Centra nalaze se u kući slavnog umetnika Jimmy Stepanoff-a koji je kuću nazvao po svojoj pokojnoj majci. Njegovi radovi inspirisani germanskom mitologijom izloženi na svečanom otvaranju.

"Ja sam imao tu neku viziju, ali da će da izađe na ovo što jeste, to pre tri godine nisam znao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni u snu, i sa te strane sam mnogo zadovoljan", kaže ovaj umetnik.

Nemačka kultura i tradicija i danas je mnogo zastupljena na porostorima Vojvodine i srednjeg Banata. Tragovi nekadašnjeg života Nemaca na ovim prostorima i dan danas su i te kako primetni.

Rudolf Vajs predsednik nemačkog udruženja u Srbiji, Nemački narodni savez, ističe:

"Ovo je jedan prvi pravi centar kulture koji će negovati baštinu, istoriju i kulturno istorijsko nasleđe banatskih Nemaca, tako da je na kulturnoj mapi nemačke zajednice do sada nažalost Banat bio zapostavljen, od danas počinje jedno novo razdoblje."

U Zrenjaninu je krajem oktobra 2017. godine otvorena kancelarija Nemačkog narodnog saveza u kojoj se se okupljali mnogobrojni građani iz Srednjeg Banata koji imaju simpatija prema nemačkom jeziku i kulturi. Jedna od prvih aktivnosti je bio i besplatan kurs nemačkog jezika.

"Držali smo kurseve na početnom nivou za naše sugrađane besplatno, i interesovanje i odziv je bio zaista fantastičan, i  vidim sad po reakcijama da su zainteresovani za nastavak za neki viši nivo, i naravno osim kurseva tu je sve što spada u negovanje i očuvanje tradicije", napominje Zorica Petrić predsednica Centra za očuvanje kulture i tradicije Nemaca u Banatu.

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što se jedan ovakav centar otvario baš u Zrenjaninu:

"Otvaranje ovako jednog centra predstavlja jedan znak da je Zrenjanin otvoren za saradnju i nadam se da će otvaranje jednog ovakvog centra dodatno unaprediti odnose između dva naša naroda i naše dve države", kaže on.

Kuća Haus Regina biće svakodnevno otvorena za posetioce koji će pored kurseva nemačkog jezika i drugih planiranih aktivnosti moći da se posluže i knjigama iz skromne biblioteke koje je u sklopu ovog Centra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zrenjanin, centar "Haus Regina" otvoren za građane

Izvor: RTS, 17.Avg.2018, 00:18

Izložbom slika "Retrospektiva/Niberlunzi" slikara iz Minhena Džimija Stepanofa, u Zrenjaninu je otvoren Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa banatskih Nemaca "Haus Regina". Centar predstavlja nekoliko hiljada Nemaca koji danas žive u Banatu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.