Izvor: GdeInvestirati.com, 04.Feb.2015, 17:16 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Organskom hranom do stalnih kupaca i zarade
ZRENJANIN - Na teritoriji Zrenjanina desetak proizvođača opredelilo se za organsku proizvodnju. Među njima je i Balanji Šandor iz Lukonog sela kod Zrenjanina, koji uzgaja povrće, a od prošle godine otpočeo je i uzgoj voća.
Organskom proizvodnjom povrća počeo je da se bavi 2007. godine. Tada se, na to odlučilo i 30-ak drugih proizvođača iz srednjeg Banata, ali posao nije potrajao. >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com <<
Dve godine kasnije Balanji Šandor nastavio je u saradnji sa Fondom "Organska Srbija". Sada, na hektaru svoje zemlje, i pola jutra koliko iznajmljuje, tokom godine gaji dvedesetak vrsta povrća. Pod folijom ima oko 900 metara kvadratnih, a ove godine u planu je još toliko.
"Uspeli smo da 365 dana imamo proizvodnju. Radimo u dve smene. Ako vreme dozvoli,sami pripremamo i konstrukcije za folije, što je za trećinu jevtinije nego da poručujemo već napravljene", kazao je Balanji.
Svoje proizvode prodaje na pijacma u Beogradu, a ima i stalne kupce. Iako su, kako je rekao, proizvodi skuplji i dva do tri puta od konvencionalnih, tržište postoji i razvija se, a cene nije menjao u protekle dve godine.
"Sada smo u poslu već sedam godina, i možemo sami da osluškujemo potrebe tržišta i da procenjujemo šta se najbolje kupuje, kao i da se opredelimo za proširenje proizvodnje. Tako smo od prošle godine počeli da uzgajamo i voće: šljive, kajsije, lešnike, grožđe, jauke, dunje i kruške. Moja porodica i ja na ovom gazdinstvu se ne plašimo proizvodnje, jer znamo da ćemo sigurno i prodati", istakao je naš sagovornik.
Trenutno je zastupljeno zeleno povrće: blitva, spanać, mladi luk, rukola, mirođija. Balanji je napomenuo da u poslednje dve godine 20 posto proizvodnje čini blitva, koja je i najisplativija i čini 1/5 vrednosti proizvodnje. Gaji i šargarepu, kelerabu, krompir, cveklu grašak, paradajz.
Nastavak na GdeInvestirati.com...