Optuženi u aferi „Agroživ“ terete pokojnog Miroslava Župića

Izvor: Blic, 10.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi u aferi „Agroživ“ terete pokojnog Miroslava Župića

ZRENJANIN - Glavni pretres protiv Miroslava Živanova, vlasnika kompanije „Agroživ” iz Pančeva, i još dvadesetorice optuženih, nastavljen je juče saslušanjem svedoka u zrenjaninskom Okružnom sudu. Saslušan je i bivši suvlasnik kompanije Zoran Trifuljesku (62), kome se na teret stavlja da je od 2005. do 2008, na ime dividendi, od „Agroživa” nezakonito podigao 118,7 miliona dinara.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Ja sam suvlasnik kompanije, sa 12 odsto kapitala, bio do juna 2007. godine. Godinu dana ranije sam svoj udeo prodao predsedniku kompanije Miroslavu Živanovu i nisam ništa znao o trgovini povezanih preduzeća. O tome je odlučivao pokojni Miroslav Župić, zamenik predsednika kompanije. Na ime dividendi dobio sam oko 600.000 dinara - rekao je Trifuljesku, zet Miroslava Živanova.

Trifuljesku je u svojoj odbrani rekao da je Živanov za samo 10 godina uspeo da od porodične firme, sa samo tri radnika, stvori industriju sa više od 3.000 zaposlenih. Da bi uspeo, morao je da radi 20 sati dnevno.

- Mi smo kao suvlasnici tražili dividende, ali nam je Živanov tek 2005. rekao da smo dobro poslovali u 2004. i da će dividende biti isplaćene. Insistirao je da novac ulažemo u razvoj kompanije, što smo i učinili. Od tog novca kupio je nekoliko preduzeća i obradivo zemljište - rekao je juče Trifuljesku.

Optužen za zloupotrebu položaja, Nenad Živanov, juče je kazao da je sve ugovore pripremao Miroslav Župić, zamenik predsednika kompanije, koji je umro maja 2006. godine.

- Niko nikoga nije prisiljavao, ili naredio da se potpisu ugovori zbog kojih je optužen 21 direktor kompanije. Svi su znali šta potpisuju, a sve informacije i elemente ugovora odredio je Župić - rekao je Nenad Živanov.

Na jučerašnjem suđenju je Slavko Milićević(67), bivši direktor „Pobede” iz Vladimirovaca, izmenio iskaz dat u policiji i pred istražnim sudijom i izjavio da ugovor o trgovini udelima povezanih preduzeća, nije potpisao po nalogu Miroslava Živanova.

Prema navodima iz optužnice, malverzacijama u ovoj kompaniji, vlasnik „Agroživa” Miroslav Živanov (57) i suvlasnici Branko Vranješ (43) iz Jagodine, Rade Đurić (54) iz Beograda i bivši suvlasnik Zoran Trifuljesku (61) iz Pančeva, stekli su imovinsku korist od 1.545.399.638 dinara. Oni su, između ostalog, kako se navodi, podstrekavali direktore drugih preduzeća da kupuju vlasnički udeo kompanije „Agroživ”.

Po rešenju Vrhovnog suda snimci i transkripti prisluškivanih razgovora optuženih u aferi „Agroživ” ponovo su uvršteni u dokaze. Vrhovni sud je uvažio žalbu zrenjaninskog okružnog tužioca i ukinuo rešenje Okružnog suda, koji je izdvojio 38 transkripata prisluškivanih razgovora kao dokazni materijal.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.